EU:s framtid - Vart är vi påväg?
Under Almedalsveckan har flertalet seminarium anordnats med utrikespolitik och EU- politik på agendan. En av de områden som diskuterades var den om vart EU-samarbetet är på väg.
Deltagarna i debatten var EU-minister Ann Linde och Dagens Industris politiska redaktör, PM Nilsson. Under debatten så uppmärksammades utmaningarna i handelspolitiken, inte minst sedan USA:s tullar gentemot EU när det kommer till stål och aliminium. Bör vi vara oroliga för ett handelskrig, var en av frågorna?
Vi bör vara väldigt oroliga, menade Ann Linde. Det handlar om stora summor som också direkt påverkar Sverige, även om kanske just stål och aliminium inte är så allvarsamt för svensk del. Men det försvårar för sverige i sin export av bilar till USA. Ann Linde, påpekade även att den Amerikanska kongress hon mött på senaste tiden hade uttryckt en oro kring det minskade tillträdet de hade till presidenten, som enbart verkar jobba för sina väljare. PM Nilsson, menade också att börsvärlden är oroliga över den utveckling som sker i USA. Så många digitala varor idag innehåller många komponenter runt om i världen som gör hela produktionskedjan så mycket mer komplicerad än tidigare. Men Trumps handelshinder kommer att slå tillbaka mot hans väljare, menar Nilsson. Varorna som tidigare varit billiga kommer att bli allt dyrare, även landets produktion kommer att sakta ned vart eftersom. EU:s reaktion mot tullarna anser Nilsson dock ha varit föredömliga, särskilt när det kommer till skapandet av nya handelsavtala med andra aktörer runt om i världen. Ann Linde tillade även att " så fort som USA tar bort sina tullar kommer EU göra detsamma". Men, det är självklart att EU måste svara när någon bryter mot gemensamma överenskommelser, fortsatte hon. PM Nilsson trodde även att om Trump skulle väljas om för en ny 4 års period kommer EU att ompröva sitt samarbete med USA.
Vad gällde Sveriges medlemskap med EU framöver var PM Nilsson oroad över den fördjupning som EU nu vill göra med Euron, särskilt efter Storbrittaniens BREXIT. Han gissade att EU kommer skifta till att bli mer och mer en Eurozon vilket skulle kunna göra att Sverige på sikt möjligtvis istället förhandlar om ett medlemskap som idag mer liknar det norska. Men han påpekade även att Sveriges medlemskap i EU är en stor investering! Anledningen: "För att vi får så mycket tillbaka genom frihandelsavtal m.m." Sverige får ungefär 10 gånger mer tillbaka genom den fria marknaden, än vad vi betalar i medlemsavgift, utan att behöva gör ett enda avtal själva. Det hade inte heller varit möjligt för Sverige att sitta ned och göra upp med andra ledare på samma sätt som vi gör idag, tack vare EU, avslutade PM Nilsson.
Ni kan se seminariet i sin helhet på EU-kommissionen i Sveriges facebooksida, här!