Susanna Lovén, en av personerna bakom 1800-talsveckan
Denna sommar ökade antalet besökare till 1800-talsveckan från 8 000 till 13 000. Detta gjorde oss nyfikna på arbetet och personerna bakom evenemanget. Möt Susanna Lovén, intendent på Torekällberget och projektledare för 1800-talsveckan.
Berätta kort om din roll på Torekällberget
- Jag är först och främst museipedagog vilket innebär att jag är ansvarig för de pedagogiska program vi erbjuder Södertäljes förskolor och skolor. Vi tar emot ca 100 klasser om året, dvs 2500 barn. Utöver det så är jag projektledare för museets större programdagar. Bland annat 1800-talsveckan.
När började arbetet med 1800-talsveckan?
- Första året var 2014 så det är femårsjubileum i år. Tankarna att göra något mer omfattande för att gestalta Södertälje under ett annat århundrade har naturligtvis funnits längre. Det ligger ju i själva friluftsmuseets idé att på ett lättsamt sätt bjuda in och försöka visa hur det kan ha varit i en annan tid.
Varför just 1800-talet?- Torekällbergets uppdrag som friluftsmuseum är att berätta om 1800-talets Södertälje med omnejd så det är förklaringen. Våra hus, trädgårdar och även djur bär alla på 1800-talets historia. Området med land och stad är en utmärkt scen för en tidsresa.
Vad är mest givande i arbetet?
- Det är många saker. Till exempel att så tydligt få återkoppling på att det vi gör är uppskattat av en väldigt varierad publik i alla åldrar. Jag är faktiskt övertygad att varenda kotte kan hitta något lite oväntat och roligt om de går runt på området. Förra året kom 8000 besökare och i år 13.000.
Det har varit roligt att vi på museet kunnat samla och visa vår kunskap inom olika områden. Vi har väldigt roligt när vi förbereder och jag tycker att åren med veckan har tydliggjort vår kompetens både utåt och inåt.
Sen är det verkligen givande att möta glädjen och kunskapen hos alla våra volontärer och andra aktörer. Så många olika kompetenser alltifrån timmermän, skulptris, loppcirkus, musiker, skådespelare. Nya idéer hela tiden och nya nätverk som växer från år till år.
Hur ser dina arbetsdagar ut under den veckan?
- Inför själva veckan så handlar det om att förbereda, prioritera, delegera och se till att alla ca 140 personer som är på plats för att ta emot besökare känner att vi gör tidsresan tillsammans. Ytterst handlar det om begreppet sammanhang. Det vill säga: Är det hanterbart, begripligt och meningsfullt? Gäller både för besökare och oss som jobbar dessa dagar.
Jag har inget emot att arbeta intensivt under perioder. Som projektledare måste man ju finnas tillhands och det är ett ständigt lösande av diverse saker som dyker upp.
De tre avslutande dagarna innefattar mycket praktiskt arbete som att skriva skyltar, bära skyltar, stämma av stora och små frågor som dyker upp.
Under veckan går jag runt varv efter varv och försöker se allt som händer och prata både med publik och aktörer. Som att vara värd för en stor fest.
Vad är dina drivkrafter?
- Att få vara med och arbeta aktivt för att Södertälje skapar en rolig historisk upplevelse som kan utvecklas på många olika sätt är en drivkraft. Jag har alltid var intresserad av det historiska och globala perspektivet på saker. Friluftsmuseum är unika miljöer att ta upp många olika typer av frågor.
Jag brukar säga att det är en ”conversation piece” det vi gör. Folk börjar prata, skratta och diskutera inför mötet med det som händer. Samtal som kanske aldrig skulle uppstått och som får en att fundera.
Men det är ju faktiskt bara ett jobb i en kommun i norr Europa som jag försöker göra så gott jag kan.