Torekällgymnasiet utsett till förstklassig skola

Torekällgymnasiet har utsetts till förstklassig skola av VVS-branschens Yrkesnämnd. Därför passade vi på att lära oss mer om skolan och dess rektor Carin Caputo.

Hej Carin! Berätta kort om dig själv, vem är du?

Jag är södertäljebo sedan snart 20 år, med rötter i de två motpolerna, Norrbotten och Syditalien. Jag har arbetat inom skolans värld lika länge. Är inne på mitt fjärde år som rektor på Torekällgymnasiet och det andra som rektor på Wendela Hebbegymnasiet. Har arbetat som gymnasielärare i italienska och svenska, arbetslagsledare, processledare och biträdande rektor på Täljegymnasiet, samt en kort period som biträdande rektor på Foucaultgymnasiet innan dess.

Hur skulle du beskriva Torekällgymnasiet?
Torekällgymnasiet har program inom bygg, el, fordon, VVS, samt vård och omsorg. Det är ett yrkesgymnasium med höga ambitioner. Vi tänjer hela tiden våra gränser, försöker vara innovativa och nytänkande. Vi arbetar med många olika faktorer som vi vet stödjer lärande, t ex Puls för lärande, en tillgänglig lärmiljö för alla och motiverande arbete genom våra studiecoacher. Vi vill att våra elever ska se helhet och mening i lärandet och därför arbetar vi tematiskt och ämnesintegrerat, samt med sådant som skapar värde också för någon annan än oss själva. Ett exempel på ett större projekt som vi arbetar med just nu är ett Biståndsprojekt där elever från våra olika program planerar att åka till Jamaica och bland annat använda sina yrkeskunskaper till att bygga upp orkanskadade skolor. Vi arbetar också med olika bygg- och måleriprojekt i och utanför skolan. Vi är en liten skola med en väldigt lugnt och trevlig atmosfär där vi lägger mycket fokus på att skapa goda relationer mellan alla oss som arbetar och studerar på skolan.

Vad innebär det att ni utsetts till förstklassig skola?
Det innebär att Torekällgymnasiet av VVS-branschens Yrkesnämnd har utsetts till en av de VVS-utbildningar som uppfyller kraven för en skola som ger eleverna en utbildning som motsvarar företagens förväntade kunskapsnivå inför arbetslivet. För att få en sådan kvalitetsstämpel har vi utvärderats av Yrkesnämnden utifrån en mängd olika kriterier, bland annat kvalitet på undervisningen, lokaler, elevernas kunskapsnivå, samt hur nöjda eleverna är med skolan. Som förstklassig skola blir vi mer attraktiva för elever, och för företag som erbjuder praktikplatser och anställning efter gymnasietiden.

Hur har ni arbetat för att nå dit?
Vi har egentligen inte gjort någonting särskilt just för detta utan arbetat fokuserat på att höja kvaliteten i undervisningen, på värdegrundsarbetet och elevernas trivsel, på struktur och ordning i våra verkstadslokaler. Vi har också förbättrat den fysiska miljön i lokalerna, bland annat genom att låta våra elever själva renovera delar av lokalerna, bland annat omklädningsrummen, som en del av deras utbildning.

Vad är dina drivkrafter?
Jag drivs av att få göra skillnad. Små saker kan göra stor skillnad för människor och som rektor kan jag göra stor skillnad för många människor. Det är häftigt att se våra elever växa och hitta sin plats, att få vara med på deras väg till stolta, yrkeskunniga och drivna personer som vågar ta för sig och synas. Jag trivs när det är liv och rörelse, med att ingen dag är sig lik och med variationen i rektors uppdrag. Min allra största drivkraft är nog att tillsammans med andra hela tiden sikta framåt, våga hitta nya vägar och utvecklas.