Nyhetsbrev nr 6, torsdag 7 maj

Illustration med texten: Nyhetsbrev coronaviruset - det här gör Södertälje kommun

Vad gör kommunen för att stötta i coronatider? Coronapandemin drabbar oss alla på olika sätt och får en stor påverkan på våra liv. Södertälje kommun följer noggrant utvecklingen. Dagligen fattar vi beslut, om åtgärder som är nödvändiga för att lindra och motverka effekter av coronaviruset, och om insatser för att sprida information som kan hindra smittspridning.

Vi gör ett löpande nyhetsbrev med ett urval av åtgärder som genomförs i Södertälje kommun Vi hänvisar också till viktig information via andra aktörer, som till exempel stödlinjer kopplade till corona.

Här hittar du tidigare nyhetsbrev.

Vill du ha nyhetsbrevet direkt till din mejlbox? Registrera dig här.

Artursbergs covid-19 avdelning – en övergång till vardagen

Även med covid-19 närvarande så fylls brukarnas vardag med omsorg och aktiviteter. Finporslinet dukas fram när det är helg och när det är fint väder njuts det av våren. 

Avdelningen på Artursberg är som en vanlig avdelning för dem som behöver vård och omsorg – men ändå inte. Hit kommer de som insjuknat i covid-19, som sjukhuset har färdigbehandlat, men som inte än är smittfria och som behöver fortsatt omsorg. På Artursberg finns ett speciellt arbetslag med medarbetare som bara vårdar dem.

– Att växelvården stängdes på Artursberg i slutet av mars för att ge plats för brukare med covid-19 och att vi har ett arbetsteam med medarbetare som bara arbetar med omvårdnad av dessa är en viktig del i att minska smittspridning av viruset, säger Abeda Assali, enhetschef.

Läs hela artikeln om Artursberg på vår webbplats.


Kommunkoncernen förbereder förstärkning av äldreomsorgen

Många medarbetare inom kommunkoncernen har en bakgrund inom äldreomsorgen. Det visade en nyss genomförd genomgång av medarbetarnas erfarenheter av vård och omsorgsjobb. Just nu pågår samtal med chefer och dessa medarbetare för att se om de kan frigöras från sina ordinarie arbetsuppgifter, stötta äldreomsorgen och gå den förstärkta introduktionen som förbereder dem i arbete inom äldreomsorgen.

Läs hela nyheten om förstärkning av äldreomsorgen på vår webbplats.

Vikarier till omsorgskontoret behövs fortfarande

Kommunen behöver fortfarande fler vikarier. Har du möjlighet och är utbildad undersköterska eller har tidigare erfarenheter av att arbeta inom vård och omsorg? Skicka gärna en intresseanmälan.

Läs mer under Vikarier vård och omsorg på vår webbplats.

Vi söker fortfarande folk till kommunens kompetensbank

Vi är fortfarande i behov av att samla på oss kompetenser för att stötta i våra samhällskritiska verksamheter. Beroende på hur vår personalbemanning ser ut till följd av coronavirusets effekter kan vi ha behov av vikarier och extra personal under kortare perioder.

Om du idag jobbar, är permitterad eller har jobbat inom någon av dessa arbetsområden: pedagogiskt arbete, kök, vård och omsorg, barnomsorg och fritidshem/gård, lokalvård, drift och service inom VA, el, fjärrvärme, stadsnät samt socialt arbete. Då vill vi gärna att du anmäler dig!

Anmäl via denna länk till vår tillfälliga kompetensbank

Förnyad information om covid-19 på sex olika språk

Kommunen genomför just nu en informationskampanj om att vi alla behöver fortsätta hindra smittspridningen av coronaviruset. Snart får alla kommunens invånare en informationsbroschyr i sin brevlåda där vi informerar på svenska, engelska, finska, suryoyo, arabiska och polska.

Läs artikeln om på vår webbplats om information på olika språk.

På Facebook finns ett bildspel om kampanjen.

Mösspåtagning för studenter skedde digitalt

För att minska smittspridning fick Wendela Hebbegymnasiets elever i torsdags ta på sig studentmössorna utan att träffas på skolan. Rektor Carin Caputo och musikläraren Niclas Steeve med flera höll i den digitala mösspåtagningsceremonin. Även blivande studenter på Torekällgymnasiet firade mösspåtagning digitalt i torsdags. Skolledningen och personal var på plats och organiserade digital mösspåtagning via den digitala plattformen Teams.

Se inlägget om mösspåtagning på Instagram här.

Här kan du se inslaget på SVT Nyheter om firandet på Wendela Hebbegymnasiet.

Kommunen höll en andra pressträff med anledning av coronaviruset

– Vi ser att smittspridningen avtar i hastighet, men vi kan inte luta oss tillbaka. Vi måste fortfarande hålla socialt avstånd, en god handhygien och hålla oss hemma vid minsta symptom, sa Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande (S) vid kommunens pressträff med anledning av coronapandemin.

Kommunen håller pressträffar för att vara transparent om status i olika verksamheterna under hanteringen av coronaviruset. Förutom krisledningsnämndens presidium presenterade även verksamhetsansvariga för miljö, utbildning samt äldreomsorg läget i kommunen.

Du kan ta del av pressträffen i efterhand via nyheten på vår webbplats.

Astra Zeneca gav mobiler till kommunens äldreboenden

I onsdags mottog Södertälje kommun ett fyrtiotal begagnade mobiler från Astra Zeneca för användning i äldreomsorgen. Gåvan från Astra Zeneca ska göra det enklare för de äldre i kommunens äldreboenden att hålla kontakten med sina familjer under den tid då besöksförbud råder.

Läs nyheten om donationen på vår webbplats.

Flera utomhusaktiviteter på Torekällberget

Lilltorpet öppnade tidigare i maj för 26:e året i rad. I vår blir det lite annorlunda på grund av coronaviruset. Varje dag finns en värd på plats som erbjuder historiska lekar ute, styltor, kasta hästsko, kasta bollar och annat skoj. Däremot kommer det att vara stängt i stuga, lada, klapphage och i halmhopp.

Se hela inlägget om Lilltorpet på Facebook här.

Frukostklubben för företagare sände återigen digitalt

Vad vi tillsammans kan göra för att stötta våra lokala företagare var temat på den digitala frukostklubben för företagare som sändes på torsdagen den 7 maj. Lokala företagare var gäster, däribland de ansvariga initiativtagarna bakom kampanjen #backasödertälje samt representanter och företagare från Södertälje City.

Se livesändningen i efterhand facebook.

Här kan du läsa hela nyhetsbrevet för näringslivet i Södertälje.

Viktig information till företagarna om livesändning om semester och permittering

Det kan också vara bra att känna till att i tisdags sände Företagarnas jurister live med anledning av coronakrisen. Företagarnas juridiska rådgivning besvarade de vanligaste frågorna de får in om semestrar och hur dessa påverkas av permitteringar.

Man kunde följa sändningen via Facebook. 

Vi behöver fler familjehem för utsatta barn

Vi vill här också flagga för att vi behöver hjälp med att från er kommuninvånare ta emot ett barn eller en tonåring i ert hem. Är du nyfiken på vad det innebär att vara familjehem eller jourfamilj?

Södertälje kommuns placeringsenhet för barn och ungdomar söker olika typer av familjer som kan ta emot personer som för en kortare eller längre tid behöver byta miljö.

Sök på www.familjehemsverige.se eller läs mer på www.sodertalje.se/familjehem

Se inslaget om familjehem på Facebook.

Kommunen söker även gode män

Vi vill också passa på att berätta att vi behöver mer stöd i att göra vardagen lättare för en medmänniska. Det kan man göra genom att vara god man för någon. Uppdrag kan var att sköta någons ekonomi och/eller att hjälpa till med myndighetskontakter, och/eller att hjälpa till med personliga intressen.

Läs hela inslaget om att vara god man på vår webbplats.

Barn kan ha skoj i sommar

Barn i Södertälje kommun kan ha sommarlov på hemmaplan utan problem. Vi ställer inte in, vi ställer om. Sommarskoj är gratis för kommunens barn. Anmäl ditt barn nu: https://sommarskoj.telge.se/ 
Här kan du se inlägget på Facebook.

Kommunens krisledning styr krisarbetet

Kommunstyrelsens ordförande Boel Godner har aktiverat krisledningsnämnden som består av kommunstyrelsens ordinarie ledamöter och ersättare. Genom krisledningsnämnden kan den politiska ledningen uppdatera sig kring coronaviruset och fatta snabba, nödvändiga beslut.

Stadsdirektör Rickard Sundbom har aktiverat en krisledningsstab med dagliga möten för att samordna alla verksamheter inom kommunkoncernen – den kommunala förvaltningen och Telgebolagen. Det behövs för att kunna fatta snabba beslut, samordna resurser och följa effekterna av coronaviruset. Resurser går till att kunna fortsätta samhällskritisk verksamhet samt verksamheter med störst behov.

Läs nyheten Krisledningsnämnden aktiverad med anledning av coronaviruset.

Kommunfullmäktige har med bakgrund av coronapandemin beslutat att nämndmöten kan hållas digitalt.

En politisk överenskommelse tillåter nu att ha 34 ledamöter på kommunfullmäktige i stället för det vanliga antalet, 65. Detta gäller under coronapandemin.