Pollineringsveckan 18-24 maj

Pollineringsveckan är ett initiativ som genomförs för tredje året i rad av nätverket Pollinera Sverige, där Södertälje kommun är medlem.

Veckan kom till för att och sprida kunskap om pollinering och pollinatörer, och här på Torekällberget är vi glada för att vi kan vara med och uppmärksamma pollinatörernas viktiga roll i våra ekosystem.

Museet är delaktiga genom att under veckan:

  • Uppmärksamma pollineringsveckan på hemsida, facebook och instagram
  • Sätta upp Pollinera Sveriges kunskapsvandring på Råby
  • Sätta upp delar ur Pollinera Sveriges pollineringsskola på bockar på området, liksom annat intressant material från Södertälje kommun, Naturskyddsföreningen mm.
  • Att lägga ut blädderex av pollineringsmässigt intressanta skrifter från Jordbruksverket, Pollinera Sverige, Artdatabanken mfl.
  • Uppmärksamma Biologiska mångfaldens dag 22/5 samt World bee day 20/5

 

Museet arbetar aktivt med frågor som är aktuella för våra pollinerare:

  • Museet ska under året bli hemvist för ännu en husdjursart – tambiet, där bikuporna visserligen står utanför besöksområdet, men deras tjänster kommer både museet och omkringliggande trädgårdar till del.
  • Museet svarade på remissutskicket på Södertälje kommuns nya Pollinationsplan
  • Museet odlar mycket växter som är viktiga för våra pollinatörer och vi hoppas att sådden av ängsfrön ska kunna bära frukt senare i år på några platser på museet.

 

Torekällbergets odlingar och pollinerarna

På Torekällbergets friluftsmuseum försöker vi gynna våra pollinerande insekter, även om det fortfarande finns mycket kvar att utveckla.

Vi försöker spara vissa gräsytor så att de kan utvecklas till blommande ängar, som vi slår med lie en gång om året. På vissa ställen med öppen jord sår vi in ängsfrö och försöker få hit arter som hör de gamla ängsmarkerna till.

I våra grönsaksodlingar och fruktodlingar finns mycket som blommar under säsongen och lockar insekterna att komma. Utan pollinerare blir det inga ärter eller bönor, inga jordgubbar eller vinbär, inga äpplen eller körsbär. Jordärtskockans gula blommor är också lockande för insekter, sent på säsongen. Vi försöker också odla ettåriga sommarblommor med gammal tradition i Sverige, gärna enkelblommande, såsom ringblomma, krasse och solros.

Därutöver har vi perennrabatter och blommande buskar och träd. Titta gärna in i vår Apotekarträdgård, där finns örter och läkeväxter, vars blommor har en enorm dragningskraft på pollinerarna. Isop och lavendel är två exempel på växter som lockar insekter dit.

Länkar

Nätverket Pollinera Sverige som är dem som tagit initiativet till pollineringsveckan:

https://www.facebook.com/pollinerasverige/

www.pollinerasverige.se

 

Pressrelease om nätverket Pollinera Sverige samt pollineringsveckan:

https://www.mynewsdesk.com/se/svenska-bin/pressreleases/vi-maaste-ha-en-plan-foer-att-foerbaettra-villkoren-foer-pollinerande-insekter-2868506

 

Södertälje kommuns pollineringsplan:

https://www.sodertalje.se/bo-och-bygga/tomt-och-mark/odling/pollineringsplan/

https://www.sodertalje.se/contentassets/b98b0c067eb2487e871f6d8bd5ddf1a3/pollineringsplan-2020-2022.pdf

https://www.sodertalje.se/globalassets/sbk/stad-och-trafik/rekomendationer-for-skotsel-av-grasytor.pdf


Underlag för pollineringsplanen:

https://www.sodertalje.se/globalassets/sbk/stad-och-trafik/kunskapsunderlag-till-pollineringsplan-for-sodertalje-kommun---slutversion---20190111_lu.pdf

 

Rapport från 2018 om pollinatörer och pollinering i Sverige:

https://www.sodertalje.se/globalassets/sbk/stad-och-trafik/pollinatorer-och-pollinering-i-sverige.pdf

 

Relevanta länkar från SVT, tips om hur man kan hjälpa pollinatörerna:

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sa-kan-du-hjalpa-bina-och-oka-pollineringen

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/allt-farre-bin-och-humlor-ny-kampanj-ska-pollinera-sverige