Smittspridning via festvåningar ämne för pressträff i Stadshuset

Fester hålls i Södertälje där 300–400 personer deltar och ansökningarna från privatpersoner för att få servera alkohol fortsätter komma in. Festvåningsansvariga, privata arrangörer och privatpersoner behöver säga nej till fester nu, var budskapet på en pressträff som Södertälje kommun höll på onsdagen.

– Det ska inte vara pinsamt att tacka nej, det ska vara pinsamt att tacka ja till fester i detta läge, säger Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande i Södertälje kommun som inledde pressträffen.

Ämnet för pressträffen var att informera om vad kommunen gör för att få festvåningsarrangörer ska ta sitt ansvar och inte arrangera större fester och bröllop just nu. Medborgare har kontaktat kommunen på flera sätt för att uttrycka sin oro över att smittspridningen av coronaviruset ökar i kommunen och att stora sammankomster som dessa fester är en stor bov i dramat.

Intensiv information när tillstånd ges 

– Vi förstår att längtan efter att umgås är stor. Men det är inte läge för det nu, säger Annika Rådström, socialdirektör med ansvar för den enheten som ger tillfälliga tillstånd till privatpersoner för att kunna servera alkohol.

Kommunen kan inte förbjuda dessa fester. Det är det personliga ansvaret att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, tillägger Annika Rådström. Hon berättar också att tillståndsenheten informerar intensivt om att man inte ska vara för många deltagare på dessa fester.

Skickar brev till festvåningsarrangörerna

Jonas Karlsson, näringslivschef, trycker på det ansvar som näringsidkare har just nu med att avstå från att arrangera fester och stora sammankomster. Kommunen har nyligen skickat brev till festvåningsarrangörerna med det

budskapet, som även följs upp med telefonsamtal.

– Hur är det möjligt att fortsätta ha stora fester med flera hundra deltagare? Det är både oansvarigt och respektlöst gentemot våra riskgrupper och de som kämpar inom vården, säger Helena Götherfors, kommunens miljöchef.

Sedan den tillfälliga lagen om att kommunen själv kan stänga serveringsställen som inte följer riktlinjer för att minska trängsel som gällt sedan den 1 juli, har kommunen gjort 700 kontroller. Sedan mars, april har inspektörerna på miljökontoret gjort drygt 1000 inspektioner av serveringsställen.   

Smittester inför fester belastar vården  

Anna Flink, säkerhetschef samt stabschef inom krisledningsstaben tog upp samtal hon haft med representanter inom vården. Södertäljeborna sticker ut i hur mycket de belastar vården med att be om coronatester, enligt smittskyddsläkaren. Även vårdcentraler rapporterar om att mängden tester

som efterfrågas, och då inför helgen för att kunna gå på fest.

– Smittesta dig inte om det bara handlar om ditt eget intresse för att umgås i stora folksamlingar på helgen.

Rickard Sundbom, stadsdirektör passade på att tacka trossamfund och föreningar som anpassat sin verksamhet för att hindra smittspridningen.

Deltagare vid pressträffen:

Boel Godner (S), Tage Gripenstam (C), Alexander Rosenberg (M) samt Rickard Sundbom (stadsdirektör), Anna Flink (säkerhetschef/stabschef krisledningsstaben), Annika Rådström (socialdirektör), Helena Götherfors (miljöchef) och Jonas Karlsson (näringslivschef).

Södertälje kommun

Pressträff med anledning av coronaviruset 2020.11.11