YH-utbildning till säkerhetsingenjör startar i Södertälje
Yrkeshögskolan i Södertälje startar till hösten en helt ny Yh-utbildning till säkerhetsingenjör.
Efter utbildningen kan man bland annat jobba som säkerhetshandläggare, säkerhetstekniker med inriktning mekanik eller elektronik samt med en mängd andra saker, till exempel tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning av olika slag.
– Vi är väldigt glada över att kunna erbjuda den här utbildningen som pågår från september i år till december 2021. Den passar personer som vill jobba med att ta fram avancerade säkerhetslösningar med ny teknik, presentera dessa lösningar samt integrera dem i befintliga system, säger Cathrine Haglund, chef för Campus Telge, enheten för högre utbildning.
Gemensamt initiativ
Ett antal företag inom säkerhetsbranschen har tagit ett gemensamt initiativ och gett Yrkeshögskolan möjligheten att starta utbildningen. Representanter för säkerhetsbranschen har tagit fram innehållet för att motsvara vad de ser som nyckelkompetenser i yrkesrollen. Delar av utbildningen är dessutom förlagd ute i arbetslivet.
– Marknaden har under lång tid haft brist på kompetens inom säkerhetsområdet. Går man den här utbildningen och har rätt förutsättningar och inställning finns många möjligheter efteråt, säger Richard Erneland, säkerhetschef på Certego, och en av dem som varit med och tagit fram utbildningen.
Det är hans förhoppning att näringslivet ser möjligheten som öppnat sig och att man gemensamt kan hjälpas åt att ta denna utbildning till nya nivåer av kvalitet, något som branschen så väl behöver eftersom tekniken i dag är avancerad.
Rätt i tiden
– Den här utbildningen ligger verkligen rätt i tiden och för rätt personer vågar jag påstå att framtiden är säkrad. Behovet av säkerhet och trygghet har aldrig varit större i samhället, avslutar Richard Erneland.
Vad är en Yh-utbildning?
En Yh-utbildning är en eftergymnasial utbildning som vänder sig till studenter med gymnasiekompetens och som har viss yrkeslivserfarenhet. På utbildningarna får studenterna tillgång till färsk kunskap som baseras på lärarnas erfarenheter från sitt dagliga arbete.