Ljungbacken
Ljungbacken vård- och omsorgsboende ligger invid ett skogsområde i närheten av Järna centrum. Boendet består av 60 lägenheter och vänder oss till dig med stora och små omvårdnadsbehov eller med demenssjukdom. Fotograf: Liza Simonsson
Fakta
Byggår
2004
Storlek på boende
5 136 kvm inklusive värdshus och lokaler för hemtjänstgrupp.
Organisationsform
Kommunal
Inriktning
Somatiskt vård- och omsorgsboende, demensboende.
Antal avdelningar
6 stycken
Antal lägenheter
60 stycken fördelat på två våningsplan.
Hitta hit
Adress: Rönnvägen 9A, 151 36 Järna
Boendemiljö
Varje bostadsgrupp har gemensamt bondkök och trivsamt vardagsrum som en naturlig samlingspunkt för samvaro och måltider. På vardera våningsplanet finns en stor aktivitetshall där vi samlas för bostadsspecifika sociala och fysiska aktiviteter. Från flera av bostadsgrupperna har du tillgång till en stor balkong, delvis inglasad där vi kan njuta av utevistelse oavsett väder. Under sommaren förgyller vi balkongen med grönska och blommor för extra trevnad. På entréplan har vi en gemensam samlingssal där många av våra aktiviteter äger rum. Här ligger även ett värdshus, som tillreder vår lunch och vår middag.
Våra lägenheter är rymliga med fransk balkong, handikappvänligt badrum med dusch samt ett pentry med trinettkök och kylskåp med frysfack.
Utemiljö
Vi har en stor, härlig suterräng-trädgård med ett mysigt lusthus, en liten pärla att både vistas i och vila ögonen på. I trädgården finns det fruktträd, lådor med bärodling och planteringar med kryddväxter, för den som är trädgårdsintresserad. Här äger också många av våra uteaktiviteter rum. Intill trädgården finns en asfalterad slinga att ta en skön promenad på för den som vill. Runt knuten finns en lummig skog att besöka och 1 kilometer från boendet ligger Järna Centrum.
Måltider
Frukost, mellanmål och kaffe förbereds och serveras i det gemensamma bondköket. Lunch och middag hämtar vi från värdshuset, som ligger i entréplan i samma byggnad. Här förbereds och tillagas all mat från grunden med fina råvaror av hög kvalitet. Till måltiderna serveras även grönsaker. Måndag till fredag har du två rätter att välja mellan till lunch. Du väljer själv om du vill äta i matsalen i din bostadsgrupp eller i din bostad.
Hos oss finns kostombud som ser till att miljön kring måltiderna är ombonad, trevlig och harmonisk. I Södertälje kommun arbetar en dietist som har ett övergripande ansvar för att du ska få i dig den näring du behöver.
Aktiviteter
Vi har ett rikt utbud av aktiviteter, både gemensamma och bostadsgruppsspecifika och vi bjuder dagligen in dig att delta. Det kan till exempel vara frågesport i vår gemensamma samlingssal eller bingo på din bostadsgrupp. Din kontaktman kommer också att tillsammans med dig planera för individuella aktiviteter, som kan vara att ta en promenad i skogen eller läsa tidningen. Den som vill får självklart komma ut i friska luften varje dag.
Hos oss finns aktivitetsombud som planerar de flesta aktiviteterna, men här finns även utrymme för spontanitet.
Vi samarbetar med Kultur365, en verksamhet inom Södertälje kommun som arbetar med ett brett och varierat utbud av kulturella aktiviteter för seniorer. Till exempel kan du prova på att ta en fisketur genom ett par VR-glasögon eller sjunga tillsammans med PlayMäker.
Personalens kompetens
Hos oss arbetar 60 medarbetare:
- 56 undersköterskor, varav 3 med specialkompetens inom demens och 2 vårdbiträden bemannar boendet dygnet runt för att tillgodose de omvårdnadsbehov som finns.
- 1 arbetsterapeut, 1 fysioterapeut och 3 sjuksköterskor dagtid måndag till fredag, övrig tid finns patrullen tillgänglig, för att tillgodose de hälso- och sjukvårdsinsatser som föreligger. En gång i veckan besöker läkare boendet som samarbetar med våra sjuksköterskor.
- Två resultatenhetschefer och en samordnare.
Anhörigsamverkan
För oss är det av stor vikt att du som anhörig eller närstående kan känna delaktighet i boendet, om du så vill. Vi är måna om att skapa en god kontakt med dig och att du ska känna dig trygg i att vår omvårdnad om och service till din anhörige är god. Därför bjuder vi in dig till flera samtal inför, under och efter inflyttning så vi får möjlighet att ta del av dina önskemål om delaktighet, dina frågor eller om du själv vill ge oss information. Därefter bjuder vi in till samtal en gång om året som planeras in efter ditt behov. Utöver det formar vi tillsammans utefter dina önskemål en plan för hur vi bäst tillgodoser dig med information och stöd. Vi bjuder också in till anhörigcafé ett par gånger om året.
Telefonnummer bostadsgrupper
205
08-523 021 04
242
08-523 021 64
264
08-523 021 70
305
08-523 088 49
338
08-523 088 52
364
08-523 088 55
- Kontaktuppgifter
-
Tove Kihlgren
Resultatenhetschef
- 08-523 035 27
- tove.kihlgren@sodertalje.se
- Kontaktuppgifter
-
Heléne Brånn
Resultatenhetschef
- 08-523 033 79
- helene.brann@sodertalje.se
- personKontaktcenter
-
homeNyköpingsvägen 26
151 89 Södertälje - phone08-523 010 00
- mailkontaktcenter@sodertalje.se