Tallhöjden

Tallhöjden vård- och omsorgsboende ligger i ett naturskönt område i, i närheten av Brunnsäng Centrum. Boendet erbjuder demensvård och består av 51 lägenheter. Fotograf: Liza Simonsson

Fakta

Byggår

1989

Storlek på boende

7 116 kvm inklusive dagverksamhet samt vårdcentral som finns i byggnaden

Organisationsform

Kommunal

Inriktning

Demensboende

Antal lägenheter

51 fördelat på tre bostadshus

Hitta hit

Adress: Tallhöjdsvägen 7 A-C, 152 41 Södertälje

Boendemiljö

I varje bostadshus finns ett hemtrevligt och gemensamt utrymme med matsal, sällskapsrum och en tv-hörna. Här samlas vi för social tillvaro och gemensamma måltider. Det finns också ett kök där vi förbereder tillbehör till måltider, mellanmål och fika.

Från varje bostadshus tar du dig enkelt ut till en stor balkong samt uteplats där du kan njuta av solen under stora delar av året. Sommartid nyttjar vi uteplatsen så mycket det går.

På souterrängplan finns möjlighet att ta en inomhuspromenad och titta på konst. Dessutom finns det skönhetssalong, träningsrum och bar där det hålls mysiga tillställningar.

Lägenheterna är på cirka 30 kvadratmed, ljusa och rymliga med handikappvänligt badrum med dusch. Det finns switchar för TV och fibernät.

Utemiljö

Boendet ligger i ett naturskönt område med glimt av Södertälje kanal från våra stora balkonger. På souterrängplan når du våra trädgårdar. Här finns körsbärsträd, bärbuskar och pallkragar, för den som är intresserat av odling. Vill du ta en fika finns gott om platser att slå sig ned på. Här äger också många av våra uteaktiviteter rum under sommarhalvåret.

Boendet ligger i ett lugnt område med närhet till skog och natur och alldeles runt knuten finns vackra promenadstråk.

Måltider        

Lunch och middag som serveras tillagas i centralköket på Mariekällgårdens vård- och omsorgsboende och levereras till bostadsgruppen i mattransportskåp. Tillbehör som ris, potatis, pasta och sallad förbereder medarbetarna i köket på respektive avdelning. Frukost, mellanmål, kvällsmål förbereds och serveras i vår gemensamma matsal på bostadsgrupperna. Vid fint väder serverar vi gärna måltiderna utomhus.

Du väljer själv om du vill äta tillsammans i matsalen eller i din lägenhet.

I varje bostadshus finns kostombud som ansvarar för måltidssituationen. De ser till att miljön kring måltiden är trevlig och att maten serveras aptitligt. Kostombuden har tät dialog med kockarna om maten som serveras och fungerar som en länk mellan dig och centralköket. Kostombuden samarbetar också med kommunens dietist så du får i dig den näring du behöver.

Aktiviteter

Hos oss finns fem aktivitetsombud och en aktivitetsutvecklare som arbetar för att skapa en meningsfull och aktiv vardag för dig. Vi erbjuder ett brett utbud av aktiviteter på varje bostadsgrupp, både gemensamma och individuella. Du väljer vad du vill göra utifrån intressen och möjligheter. Bland annat sjunger vi tillsammans, njuter av musik, har sittgymnastik och dansar. Du planerar också för individuella aktiviteter tillsammans med din kontaktman, som till exempel läsa tidningen eller lösa korsord.

Vi fokuserar mycket på vardagsaktiviteter som att vika tvätt, stryka och duka inför måltider, Vi bakar ofta till fikastunden, både för att känna och uppleva dofter och för att få njuta av hembakade godsaker.

Vi samarbetar med Kultur 365, en verksamhet inom Södertälje kommun som arbetar med ett brett och varierat utbud av kulturella aktiviteter för seniorer. Till exempel kan du få prova på att ta en fisketur genom ett par VR-glasögon eller sjunga tillsammans med gruppen PlayMäkers.

En gång i månaden får vi besök av svenska kyrkan som spelar musik och har andakt.

Personalens kompetens

Hos oss arbetar 52 medarbetare:

  • 43 undersköterskor, varav 2 certifierade Silviasystrar och 1 specialistundersköterska, och 13 vårdbiträden bemannar boendet dygnet runt för att tillgodose de omvårdnadsbehov som finns.
  • En fysioterapeut, en arbetsterapeut och tre sjuksköterskor dagtid, måndag till fredag, övrig tid finns patrullen tillgänglig för att tillgodose de hälso- och sjukvårdsbehov som finns. En gång i veckan besöker läkare boendet som samarbetar med våra sjuksköterskor.
  • En enhetschef och två gruppchefer.

Vi har kontinuerlig och planerad kompetensutveckling utifrån verksamhetens och medarbetarnas behov. Bland annat erbjuds våra medarbetare möjlighet att utbilda sig till undersköterska på arbetstid genom Äldreomsorgslyftet.

Anhörigsamverkan

För oss är du som anhörig eller närstående viktig. När din anhörige flyttar till oss får hen en kontaktperson, som också är den som du har kontakt med. Tillsammans formar ni en plan för hur ni har kontakt med varandra och hur vi tillgodoser dig med information, så att du ska känna dig trygg med vårt stöd och vår service till din närstående.

Telefonnummer enheter

Ejdern A1

08-523 030 48, 08-523 030 49

Ejdern A2

08-523 030 57, 08-523 030 58

Kringlan B1

08-523 030 42, 08-523 030 43

Kringlan B2

08-523 032 02, 08-523 032 03

Maren C1

08-523 032 30, 08-523 032 42

Maren C2

08-523 032 47, 08-523 032 56