Förmyndare

Förmyndare är oftast en eller båda vårdnadshavarna (föräldrarna) till ett barn som inte är myndigt. Men även andra personer kan vara förmyndare, exempelvis särskilt förordnade förmyndare. Enligt föräldrabalkens bestämmelser kontrolleras barnens tillgångar av överförmyndarnämnden bara om de överstiger åtta prisbasbelopp, barnet äger fastighet eller om det finns en särskild anledning. Det finns även situationer när förmyndaren behöver ta kontakt med överförmyndarnämnden för beslut eller samtycke. Det kan exempelvis vara vid försäkringsutbetalningar eller arv.

All information och vägledning om ditt uppdrag hittar du nedan.

 

 

När behövs en särskilt förordnad förmyndare?

När behövs en särskilt förordnad förmyndare? expand_less expand_more

Alla som är under 18 år måste ha en förmyndare. Föräldrar är vanligen barnets vårdnadshavare. Vårdnadshavare är i regel också barnets förmyndare. Detta gäller även särskilt förordnade vårdnadshavare.

Vårdnadshavaren, även en förordnad vårdnadshavare, företräder barnet i dess personliga angelägenheter. Som förmyndare ansvarar vårdnadshavaren också för barnets ekonomiska angelägenheter och i sådant som inte finns reglerat. Tingsrätten kan dock besluta att en annan person skall ansvara för barnets ekonomiska angelägenheter. Det betyder att det kan finnas två eller flera som ansvarar för barnet och att ansvaret kan delas upp mellan dessa i en vårdnadsdel och i en förmynderskapsdel.

Det förekommer att en vårdnadshavare inte kan vara förmyndare. Ett exempel är en underårig vårdnadshavare. Denne kan inte vara förmyndare. En vårdnadshavare som får ett förvaltarskap enligt 11 kap. 7 § föräldrabalken förordnat för sig, förlorar också automatiskt förmynderskapet. I dessa fall ska en förmyndare förordnas särskilt.

Det kan också finnas anledning att i andra situationer förordna en förmyndare. När föräldrarna eller den förordnade vårdnadshavaren inte har tillräckliga kunskaper för att kunna förvalta den underåriges ekonomi och företräda den underårige i dessa angelägenheter, kan en förmyndare förordnas att ansvara för detta. Ett annat skäl är när det finns jävssituationer eller att sådana kan uppstå, särskilt om den underårige bor hos den förordnade vårdnadshavaren.

Uppdraget som särskilt förordnad förmyndare expand_less expand_more

Som särskilt förordnad förmyndare får du ett s k registerutdrag om ställföreträdarskap från överförmyndarnämnden. Du bör i den utsträckning som är lämplig omgående informera banker, posten, skattemyndigheten, försäkringskassan, socialtjänsten o.s.v. om att du är förordnad som förmyndare genom att ge en kopia av registerutdraget eller förordnandet.

Av registerutdraget framgår att du är förmyndare för den underårige. En förmyndare ska förvalta den underåriges tillgångar och företräda den underårige i angelägenheter som rör tillgångarna. Även i övrigt företräder förmyndaren den underårige när detta inte enligt lag ska göras av någon annan (i frågor om vård och omsorg är dock i regel vårdnadshavaren som agerar ställföreträdare). Ibland sammanfaller uppdraget som vårdnadshavare och förmyndare.

Om du endast är förmyndare ingår det inte i ditt uppdrag att företräda den underårige i vårdnadshavares ställe. För det fall du särskilt förordnats till vårdnadshavare och därigenom också blivit förmyndare för den underårige, är det i allmänhet tillräckligt att du visar upp personbevis från skatteverket.

För att underlätta egendomsförvaltningen bör du så snart som möjligt kontakta den underårige, dennes anhöriga och andra personer som känner till någonting om den underåriges ekonomiska förhållanden.

Närmare om den underåriges ekonomiska angelägenheter expand_less expand_more

När det gäller den underåriges ekonomiska förhållanden ankommer det på förmyndaren att sörja för att eventuella tillgångar som den underårige har förvaltas på ett säkert och bra sätt. Förmyndaren ska i detta avseende företräda den underårige vid öppnandet av bankkonto och hjälpa till vid köp av varor som inte täcks av den underåriges fickpengar, t.ex. dyrare kläder och elektronikvaror. En underårig som har fyllt 16 år får emellertid själv förfoga över vad han eller hon har förvärvat genom eget arbete. För personer som snart blir 18 år kan det bli aktuellt att företräda den underårige vid tecknandet av hyreskontrakt för bostadslägenhet. Vidare ankommer det på förmyndaren att hjälpa till med att ansöka om olika former av ekonomiska bidrag, t.ex. studiebidrag. Skulle den underårige hamna i en rättslig tvist företräds denne i de flesta fall av förmyndaren. Rör tvisten t.ex. egendom som en underårig har förvärvat genom eget arbete får han eller hon dock själv föra talan. För det fall den underårige företräds av förmyndaren i en tvist ankommer det på denne att bl.a. ta ställning till om ett juridiskt biträde ska anlitas.

Spärrade bankkonton expand_less expand_more

Har den underårige kontanter som inte omedelbart behöver användas ska de göras räntebärande genom att sättas in hos bank. Vidare gäller att den underåriges bankkonton ska vara spärrade för uttag av den särskilt förordnade förmyndaren (så kallade överförmyndarspärr). Undantag från spärrat konto kan och bör göras om medel av mindre slag behöver hållas tillgängliga för löpande levnadsomkostnader på ett transaktionskonto. Övriga konton ska därför spärras, vilket du som förmyndare med uppvisande av registerutdraget begär direkt hos banken. Bevis om spärrat konto ska därefter omgående sändas till överförmyndarnämnden. Användning av spärrade medel får sedan begäras skriftligen hos överförmyndarnämnden. Normalt ger överförmyndarnämnden sitt tillstånd, om skälen för uttaget kan anses godtagbara. Den särskilt förordnade förmyndaren får i sådant fall ett särskilt dokument (så kallade uttagsmedgivande), som denne får visa upp för banken.

Årsredovisningar expand_less expand_more

Din första redovisning till överförmyndarnämnden är att upprätta en förteckning över den underåriges tillgångar och skulder. Förteckningen intygas på heder och samvete och är utgångspunkten för årsräkningen. Därefter ska du redovisa förvaltningen av den underåriges egendom före den 1 mars varje år till överförmyndarnämnden. En särskild blankett för detta ändamål kommer att sändas till dig vid nästa årsskifte, om inte särskilda skäl föranleder att du befrias din skyldighet att lämna sådan redovisning. Vid eventuell befrielse från redovisningsplikten kommer du att få ett särskilt beslut från överförmyndarnämnden.

Inkomster expand_less expand_more

Förordnad förmyndare ska öppna ett bankkonto i den underåriges namn, om barnpension (efterlevandepension) ska utbetalas till den underårige. Detta konto ska automatiskt spärras av banken mot uttag av förmyndaren utan överförmyndarnämndens tillstånd, om inte förmyndaren gjort förbehåll om dispositionsrätt utan överförmyndarnämndens tillstånd.

Barnbidrag, försörjningsstöd, underhållsstöd m.m.

Barnbidrag, försörjningsstöd eller underhållsstöd är ett direkt stöd till familjen där den underårige bor. Sådana bidrag eller stöd är således ingen inkomst för den underårige och ska därför heller inte redovisas av förmyndaren. Dessa ekonomiska frågor är ett ansvar för vårdnadshavaren.

Utgifter expand_less expand_more

Vårdnadshavaren är den som har ett försörjningsansvar för den underårige och ska se till att den underårige får omvårdnad, trygghet, utbildning och fostran. Förmyndaren har endast hand om barnets egendom och större ekonomiska angelägenheter. Ibland kan frågor uppkomma om vad barnets pengar ska användas till.

I lagtexten framgår att den underåriges medel i skälig omfattning ska användas för den underåriges uppehälle, utbildning eller nytta i övrigt (försörjning). Förmyndaren bestämmer som huvudregel hur den underåriges medel ska användas. Barnpension är i första hand till för den underåriges uppehälle. Om den underårige behöver ta ut pengar från sitt sparade kapital är det förmyndaren som ansöka om uttag hos överförmyndarnämnden.

Tillgångar expand_less expand_more

De medel som inte behövs för uppehälle, utbildning eller den underåriges nytta i övrigt ska placeras så att tillräcklig trygghet finns för deras bestånd och så att de ger skälig avkastning. Även här ska bankkonton eller motsvarande vara spärrade för förmyndarens uttag utan överförmyndarnämndens tillstånd.

Samtycke till förvaltningsåtgärder expand_less expand_more

Förmyndaren utövar sitt uppdrag självständigt gentemot nämnden, dvs. det är i de allra flesta fall upp till förmyndaren att själv avgöra om viss åtgärd är lämplig eller olämplig. Överförmyndarnämndens samtycke krävs dock till vissa åtgärder, t.ex. köp av aktier och kapitalförsäkring, köp, försäljning, inteckning av fast egendom eller tomträtt, köp eller försäljning av bostadsrätt, lån för den underåriges räkning, utlåning av den underåriges medel med mera. Ta kontakt med överförmyndarenheten för mer information i dessa frågor.

Ett barn som har fyllt 16 år ska ges tillfälle att yttra sig över viktigare beslut.

Boutredning, bouppteckning och arvskifte

Förmyndare ska inhämta överförmyndarnämndens samtycke till egendomsfördelning i arvskifte eller till avtal om sammanlevnad i oskiftat dödsbo. Likaså ska samtycke inhämtas till rättshandling i dödsboförvaltningen för åtgärder enligt punkterna ovan. Kontrollera också särskilt om den underårige har rätt till försäkringsersättningar med anledning av dödsfall, till exempel i egenskap av efterlevande eller förmånstagare.

Arvode expand_less expand_more

Uppdraget som särskilt förordnad förmyndare enligt föräldrabalken vilar i huvudsak på ideell grund. Som ställföreträdare har du dock rätt till skäligt arvode och ersättning för utgifter som varit skäligen påkallade med anledning av uppdraget. Arvode och ersättning för utgifter begär du i första hand en gång per år i samband med den ekonomiska redovisningen. På förfrågan lämnar överförmyndarnämnden närmare upplysningar om arvodessättningen. Arvodet betalas ut endast för förmynderskapsdelen och tas i regel ur den underåriges medel.

Överförmyndarnämndens tillsyn expand_less expand_more

Överförmyndarnämnden ska enligt lag utöva tillsyn över din verksamhet som särskilt förordnad förmyndare. Det är alltså främst din förvaltning av den underåriges ekonomiska angelägenheter som överförmyndarnämnden har att kontrollera. En förmyndare ska omsorgsfullt fullgöra sina skyldigheter och alltid handla på det sätt som bäst gagnar den underårige. Vidare gäller att den underåriges medel i skälig omfattning ska användas för hans eller hennes uppehälle, utbildning och nytta i övrigt. De medel som inte används för sådana ändamål ska placeras så att tillräcklig trygghet finns för deras bestånd och så att de ger skälig avkastning. Förmyndare är också enligt lag skyldiga att föra räkenskaper över sin förvaltning och göra anteckningar om sina åtgärder i övrigt.

Vägledning i ditt uppdrag som ställföreträdare

Information från olika myndigheter. expand_less expand_more

Behöver du vägledning i ditt uppdrag som god man eller förvaltare? 

Överförmyndarnämnden i Södertälje vill här tipsa om följande aktörer som kan ge oberoende och kostnadsfri rådgivning.

Obs! Överförmyndarnämnden tar inte ansvar för de råd som lämnas. 

Nedan har vi delat upp olika områden du kan behöva hjälp med med kontaktuppgifter. 

Budget- och skuldrådgivning expand_less expand_more

Kronofogden 0771- 73 73 00.

Budget- och skuldrådgivare i Södertälje kommun, Kontaktcenter 08-523 01 000.

Vägledning inom det finansiella området expand_less expand_more

Till exempel frågor om en banks skyldighet att öppna och avsluta bankkonton. Frågor om finansiella råd.

Konsumenternas Bank och finansbyrå, www.konsumenternas.se. Telefonnummer 0200 - 22 58 00 (vardagar klockan 9.00 - 12.00).

 

Vägledning om fonder expand_less expand_more

Till exempel vad kostar fonden. Jämföra fonders risk och kostnad, www.fondkollen.se.

 

Vägledning i försäkringsfrågor expand_less expand_more

Till exempel frågor om ett försäkringsbolag skyldighet att utge ersättning. 

Konsumenternas Försäkringsbyrå, www.konsumenternas.se.Telefonnumer 0200 - 22 58 00 (vardagar klockan 9.00 - 12.00).

Vägledning om abonnemang för tv, telefoni och bredband expand_less expand_more

Till exempel frågor om bindningstid. 

Telekområdgivarna, www.telekomradgivarna.se, 08-522 767 00 (vardagar klockan 9.00 -12.00).

Vägledning i frågor som rör energimarknaderna el och gas expand_less expand_more

Till exempel frågor om elavtal.

Konsumenternas energimarknadsbyrå, www.energimarknadsbyran.com telefonnummer 08-522 789 50 (vardagar klockan 9.00 - 16.00).

 

Vägledning i frågor som rör betaltjänster via internet expand_less expand_more

Till exempel problem med en app eller med betalningstjänster som sker via sms.

Etiska rådet för betalningstjänster, www.etiskaradet.se, telefonnumer 08-522 767 20 (vardagar klockan  9.00 - 16.00).

Vägledning i konsumentfrågor expand_less expand_more

Frågor rörande:

  • Före och efter köp 
  • Frågor om avtal 
  • Reklamationer

Hallå Konsument, www.hallakonsument.se, telefonnummer 0771 - 525 525 (vardagar 9.00 - 17.00). 

Konsumentverket, www.konsumentverket.se.

Vägledning i konsumentfrågor som rör gränsöverskridande handel inom EU samt Norge och Island expand_less expand_more

Konsumet Europa, www.konsumenteuropa.se telefonnummer 054-19 41 50.

Praktiska saker expand_less expand_more

Praktiska saker till exempel: 

  • Gå promenader, följa med vid läkarbesök
  • Byta glödlampa, sätta upp gardiner.

Södertälje väntjänst, telefonnummer 08- 50 131 16.

Fixarservice (för de över 65 år), telefonnummer 08 - 523 06 393.

Nationella hjälplinjen, telefonnummer 020-22 00 66.

 

 

Vägledning i ditt uppdrag som ställföreträdare expand_less expand_more

Godmansförening till exempel, Södertörn godmansförening e-post:  godman@gmfsodertorn.se.

Riktlinjer om arvoden

Information och riktlinjer expand_less expand_more

Arvoden och ersättningar till ställföreträdare (god man, förvaltare och förordnade förmyndare) regleras i föräldrabalken. I 12 kap. 16 § föräldrabalken framgår att ställföreträdaren har rätt till ett skäligt arvode för uppdraget och ersättning för de utgifter som har varit skäligen påkallade för uppdragets fullgörande. Södertälje kommuns riktlinjer bygger huvudsakligen på rekommendationer från Sveriges kommuner och regioner (SKR) och som framgår av cirkulärnr. 22:31, ”Arvoden och ersättningar till förmyndare, gode män och förvaltare m.fl.”. Det bör dock betonas att Överförmyndarnämnden (nedan kallad nämnden) nämnden prövar varje enskilt ärende för sig utifrån de förutsättningar som föreligger i det enskilda fallet. Det betyder att arvodet kan skifta över tid beroende på vilka insatser ställföreträdaren har gjort.

Dessa riktlinjer tydliggör hur uppdragen arvoderas och vilken nivå arvodet bör ligga på. Riktlinjerna omfattar inte arvoden till gode män för ensamkommande barn. 

Läs riktlinjerna i sin helhet här.

 

Försäljning och köp av bostadsrätt, fastighet eller tomträtt

Information expand_less expand_more

Ansökan om överförmyndarnämndens samtycke ska inhämtas inför försäljning av bostadsrätt, fastighet eller tomträtt. I ansökan ska anges de skäl till att fastigheten, tomträtten eller bostadsrättslägenheten ska säljas. Om den underårige/huvudmannen inte är ensam ägare ska framgå hur stor andel han/hon äger. Ansökan ska vara ställd till överförmyndarnämnden i Södertälje och vara undertecknad av förmyndarna, gode mannen eller förvaltaren. 

Om ansökan avser en underårig ska personbevis för barnet ges in. Personbeviset ska utvisa vem/vilka som är vårdnadshavare för barnet.

Ansökan behöver inte lämnas på någon speciell blankett. Följande handlingar/uppgifter ska bifogas ansökan.  

 

Huvudmannens yttrande expand_less expand_more

 Om den underårige fyllt 16 år ska hans eller hennes skriftliga yttrande till försäljningen biläggas ansökan. Detsamma gäller den som har god man eller förvaltare. Om det framgår av handlingarna att huvudmannen inte kan lämna något yttrande behöver detta inte inhämtas.  

Anhörigas yttranden   expand_less expand_more

Huvudmannens make/sambo och närmaste släktingar ska lämna yttrande över försäljningen. Med närmaste släktingar avses barn eller om huvudmannen är underårig – föräldrar. Finns det inga barn eller föräldrar är myndiga syskon och eventuella syskonbarn att anse som närmaste släktingar. Yttranden kan tecknas direkt på ansökan. I varje fall bör adressen till de närmast anhöriga finnas med.  

Köpekontrakt expand_less expand_more

Köpekontraktet skickas in via e-tjänst eller post. Kontraktet ska vara undertecknat av såväl säljare som köpare.  

Vid försäljning av bostadsrätt eller fastighet ska blanketten "Överförmyndarnämndens samtycke till försäljning av bostadsrätt och fastighet" användas.

Vid köp av bostadsrätt eller fastighet ska blanketten "Överförmyndarnämndens samtycke till åtgärder gällande bostadsrätt och fastighet" användas.

Taxeringsbevis med mera expand_less expand_more

För fast egendom eller tomträtt ska taxeringsbevis utvisande senaste taxeringsvärdet lämnas in med ansökan. 

Budgivningslista expand_less expand_more

Kopia av budgivningslista ska bifogas handlingarna. 

Värderingsutlåtande   expand_less expand_more

Vid försäljning av såväl lägenhet som fastighet ska ett värderingsutlåtande utfärdas av värderingsinstitut eller en sakkunnig och bifogas ansökan. Dessutom ska ett värderingsintyg lämnas in från en opartisk person, till exempel en värderingsman som anlitas av bank eller registrerad fastighetsmäklare. Därför ska två värderingsutlåtanden bifogas handlingarna till nämnden. Värderingsutlåtandet ska ge en fullständig beskrivning av lägenheten eller fastigheten (areal, råmark eller färdig tomtmark, byggnader – deras utförande och användning, avkastning, fastighetens belägenhet i förhållande till affärer m.m.). Finns budgivningslista behövs endast ett värderingsintyg. 

Säljaren är dödsbo   expand_less expand_more

Om säljaren är ett dödsbo måste en kopia av bouppteckningen lämnas med. Av bouppteckningen ska framgå vilka som är dödsbodelägare.  

God man kan behövas   expand_less expand_more

Observera att om försäljningen sker till förmyndaren/gode mannen/förvaltaren måste särskild god man förordnas för transaktionen. Begäran om sådan god man ska göras hos överförmyndarnämnden.  

När försäljningen är godkänd och genomförd   expand_less expand_more

När försäljningen är godkänd och genomförd ska bevis för att köpeskillingen insatts på huvudmannens konto i bank insändas till överförmyndarnämnden. Kopia av likvidavräkningen ska också sändas in.  

Avveckling av huvudmannens bostad blir ofta aktuellt när huvudmannen av någon anledning inte längre kan bo kvar hemma och dessutom inte har råd att ha kvar sitt gamla boende. 

Förberedelser   expand_less expand_more

Innan lägenheten avvecklas, ska gode mannen/förvaltaren förvissa sig om att huvudmannen inte kommer att kunna återvända till sin bostad. Utlåtande inhämtas från sjukhusets/vårdhemmets kurator eller läkare.  

Överförmyndarnämndens samtycke expand_less expand_more

Försäljning av fastighet eller bostadsrätt kräver överförmyndarnämndens samtycke och samtycke från huvudmannen om sådant kan ges. Ibland kan det vara nödvändigt med ett läkarutlåtande om huvudmannens förmåga att yttra sig och hälsotillstånd i övrigt.  

För uppsägning av hyreslägenhet krävs inte överförmyndarnämndens samtycke. Gode mannen ska dock naturligtvis fråga efter sin huvudmans samtycke om sådant kan ges. 

Redovisning i årsräkningen   expand_less expand_more

Gode mannen är ensam ansvarig för avvecklingen. Självklart kan till exempel anhöriga vara behjälpliga med det praktiska, men ansvaret ligger på gode mannen. Detta ansvar innebär att det är gode mannen som ska ombesörja att avvecklingen genomförs. Det betyder inte att det ingår i gode mannens uppdrag att rent praktiskt genomföra flyttningen. I normalfallet ska gode mannen anlita en flyttfirma för detta.  

I årsräkningen ska redovisas såväl de utgifter som inkomster som förekommit i samband med avvecklingen. 

Dokumentation expand_less expand_more

Om huvudmannen själv inte kan medverka vid avvecklingen bör gode mannen försöka se till att någon anhörig, gärna i kretsen av de kommande arvingarna, är med. Om detta inte låter sig göras bör gode mannen ha med sig någon annan som kan intyga bostadens skick och innehåll innan avvecklingen. Man kan också tänka sig att gode mannen dokumenterar genom att ta fotografier eller film. Gode mannen bör göra en relativt noggrann genomgång av bostaden innan avvecklingen tar sin början. Om kontanter påträffas bör de sättas in på huvudmannens konto. Smycken, värdehandlingar, personliga handlingar och annat sådant av ringa storlek bör läggas i bankfack. 

Lösöret expand_less expand_more

Före avvecklingen av lägenheten bör också en förteckning över mer värdefullt lösöre upprättas och bifogas med tillgångsförteckning eller årsräkning till överförmyndarnämnden. Konstföremål, smycken eller annat lösöre till mycket stora förväntade värden bör värderas av en expert anlitad av gode mannen. Rent allmänt gäller att lösöre som inte är till nytta för huvudmannen, ska avyttras. Föremål som har särskilt värde för huvudmannen ska dock behållas, utom när en försäljning är nödvändig för att förbättra den ekonomiska situationen.  

Testamente expand_less expand_more

Har huvudmannen utfärdat testamente bör gode mannen/förvaltaren ta del av detta. Lösöre, som enligt testamentet ska utgå som legat till olika personer, ska inte säljas.  Det är inte ovanligt att huvudmannen förseglat sitt testamente. Godmanskapet ger ingen rätt att bryta en sådan förslutning.  

Magasinering och deponering expand_less expand_more

Möbler, glas, porslin och prydnadsföremål mm, kan lämnas till magasinering. Ibland är det lämpligt att lösöre deponeras hos huvudmannens arvingar. För att en sådan lösning ska vara lämplig bör dock samtliga arvingar vara kända samt förklara sig positiva till ett sådant förfarande. De måste också vara helt överens om vad som skall deponeras hos vem.  Den som tar emot lösöret åtar sig således endast att för huvudmannens räkning förvara godset. Mottagaren ska skriftligen förklara sig villig att återlämna det mottagna lösöret om huvudmannen eller gode mannen så skulle begära, eller när huvudmannen avlider. Mottagaren ska även åta sig att väl vårda godset. En skriftlig handling ska upprättas över hela förfarandet. Godset bör förses med någon form av märkning för att det lätt ska gå att identifiera. 

Städning med mera expand_less expand_more

 Gode mannen/förvaltaren ska sköta om städning och rengöring av lägenhet och vind/källare. Detta innebär dock inte att gode mannen själv ska utföra sysslorna, utan ska i normalfallet anlita en städfirma om inte huvudmannens anhöriga städar. 

Hyreskontrakt ska sägas upp liksom abonnemang på exempelvis el, vatten, avlopp och telefon.  

I samband med avveckling av lägenhet ska gode mannen också göra en flyttningsanmälan.  Om huvudmannen flyttar till särskilt boende (servicehus) ska huvudmannen skrivas på den adressen. Däremot, om huvudmannen flyttar till ett sjukhem eller motsvarande i annan församling/kommun finns möjlighet att skriva huvudmannen på den församling där huvudmannen tidigare var bosatt.  

Inteckning, pantsättning och upptagande av lån

Information expand_less expand_more

När det gäller vissa åtgärder som en förmyndare, god man eller förvaltare ska utföra krävs ett särskilt godkännande av överförmyndarnämnden. Det gäller bl.a. vid inteckning och pantsättning av fast egendom/tomträtt samt vid upptagande av lån i samband därmed. För att ett tillstånd till åtgärden ska erhållas krävs följande:

Ansökan ska vara skriftlig, ställd till Överförmyndarenheten i Södertälje, 151 89 Södertälje och undertecknad av förmyndare, god man eller förvaltare. I ansökan ska anges de skäl som finns för inteckningen och det belopp inteckningen ska avse. Om den omyndige/huvudmannen endast är delägare ska det framgå av ansökan hur stor andel han/hon har. Bifoga gärna ansökan till tingsrätten om inteckningen. Till ansökan ska bifogas taxeringsbevis samt värderingsutlåtande om inteckning sökes över taxeringsvärdet. Är den omyndige/huvudmannen delägare i ett dödsbo ska en vidimerad kopia av bouppteckningen utvisande samtliga dödsbodelägare bifogas ansökningen. 

Huvudmannens yttrande   expand_less expand_more

Om den omyndige fyllt 16 år ska hans eller hennes skriftliga yttrande lämnas. Detsamma gäller den som har god man eller förvaltare. Om huvudmannen inte kan lämna ett yttrande emotses ett läkarutlåtande som styrker att så är fallet.  

Anhörigas yttranden expand_less expand_more

Huvudmannens make/sambo och närmaste släktingar ska beredas tillfälle till yttrande över ansökan. Med närmaste släktingar avses barn eller föräldrar. Finns det inga barn eller föräldrar är myndiga syskon och eventuella syskonbarn att anses som närmaste släktingar. Yttranden bör insändas med ansökan. I varje fall bör adressen till de närmast anhöriga finnas med.  

OBS!  Ett tillstånd att inteckna fast egendom eller tomträtt omfattar inte något medgivande att pantsätta egendomen eller att uppta lån.  

Upptagande av lån och ställande av egendom som säkerhet för lån (pantsättning) expand_less expand_more

 I ansökan ska anges:

  • de skäl som finns för att ta lånet/pantsätta egendomen 
  • lånebelopp 
  • lånevillkor  
  • uppgift om hur lånebeloppet ska disponeras samt  
  • hur återbetalning ska ske.  

Om det gäller lån mot säkerhet i fastighet/tomträtt/bostadsrätt ska uppgift lämnas om vilka skulder som för närvarande belastar egendomen.  Bifoga alltid kopia på skuldebrev och angiven pantsättning.  

Huvudmans och anhörigas yttrande expand_less expand_more

  Se ovan. 

OBS! Överförmyndarnämndens samtycke till upplåning får endast lämnas om åtgärden behövs för att trygga övrig egendom eller kan anses nödvändig för utbildning eller uppehälle eller om det finns särskilda skäl för åtgärden.  

De lagparagrafer som reglerar ovanstående krav på överförmyndarnämndens samtycke återfinns i föräldrabalken.  

För inteckning gäller 13 kap 10 § p. 4 föräldrabalken för omyndiga och 14 kap 11 § p. 4 föräldrabalken för vuxna huvudmän.  

För lån, borgensförbindelse och pantsättning gäller 13 kap 12 § föräldrabalken för underåriga och 14 kap 13 § föräldrabalken för övriga huvudmän.

Underårigsrätt i dödsbo

Information expand_less expand_more

Överförmyndarnämnden har enligt lag till uppgift att utöva tillsyn över förmyndares och gode verksamhet. När ett underårigt barn har del i ett dödsbo gäller särskilda bestämmelser. Av särskild vikt är att en förmyndare eller förälder som tar del i ett arvskifte för den underåriges ska inhämta överförmyndarnämndens samtycke till arvets fördelning. Det är därför nödvändigt att upprätta en formell arvskifteshandling och lämna in den till överförmyndarnämnden för granskning och godkännande. Nedan redogörs närmare för de åtgärder och förhållanden som förmyndaren bör iaktta vid frågan om arvskifte. 

Ställföreträdarskap för underåriga - Förmyndarskap expand_less expand_more

En underårig företräds normalt i sina ekonomiska angelägenheter av sin förmyndare. I allmänhet är barnets föräldrar förmyndare, vilket följer av att den ena eller båda föräldrar också är vårdnadshavare. Det är dock inte alltid som en förälder, vårdnadshavare och förmyndare är samma person.  

Godmanskap i vissa fall för underåriga expand_less expand_more

I de fall då förmyndaren på grund av hinder av rättslig natur inte kan handla på den underåriges vägnar ska en god man förordnas för den underårige. Sådant hinder förekommer särskilt i det praktiskt viktiga fallet att underårigt barn tillsammans med sin far eller mor är delägare i samma dödsbo. För vården av den underåriges rätt i dödsboet träder god man in i föremyndarens ställe. Överförmyndarnämnden är den myndighet som förordnar en god man.

När det gäller arvsavstående från förmyndare till omyndigt barn är barnet att anse som dödsbodelägare om avstående avser hela arvslotten eller viss kvotdel av densamma. Omfattar avstående däremot visst bestämt belopp eller bestämt gods eller dylikt (så kallat legat) är den underårige inte att anse som dödsbodelägare och god man ska då inte heller förordnas.

För vården av den underåriges rätt i dödsboet har den tillfällige gode mannen att iaktta i huvudsak samma förhållningsregler som en förmyndare. Förvaltningen av den underåriges egendom övertas emellertid av förmyndaren när bodelning och skifte skett, eller avtal slutits om sammanlevnad i oskiftat bo. För vården av den underåriges rätt i dödsboet träder god man in i föremyndarens ställe. Överförmyndarnämnden är den myndighet som förordnar en god man. 

Förmyndarens rättigheter och skyldigheter expand_less expand_more

Förmynderskapet innebär, förutom rätten att på den underåriges vägnar delta i bodelning och skifte eller sluta avtal om sammanlevnad i oskiftat bo, även rätt och plikt att för den underåriges räkning ta del i boets förvaltning och utredning.

Vad gäller boets förvaltning och utredning ska följande särskilt uppmärksammas.

Förmyndaren ska se till att bouppteckning sker senast inom tre månader efter dödsfallet och denne är skyldig att närvara vid bouppteckningen. Vidare måste förmyndaren bevaka att bouppteckningshandlingen ges in till Skatteverket för registrering senast en månad efter det att den blivit upprättad. Av stor vikt är att förmyndaren ser till att dödsboet skiftas så snart som möjligt samt att skiftet granskas och godkänns av överförmyndarnämnden. 

Testamente och arvsavstående expand_less expand_more

I samband med bouppteckningen kan testamente förekomma. Förmyndaren ska då skriva under att denne har tagit del av testamentet. I detta sammanhang ska särskilt uppmärksammas att förmyndaren inte får avstå från arv eller testamente för den underåriges räkning. Är den underårige bröstarvinge ska förmyndaren tänka på att göra förbehåll för dennes laglott, vilket görs genom att begära jämkning av testamentet.  

Dödsboets förvaltning - boutredningen expand_less expand_more

Sedan bouppteckning förrättats ska förmyndaren delta i dödsboets förvaltning och utredning. Dödsboets tillgångar ska utredas och dess skulder betalas. Vissa åtgärder kan kräva tillstånd av överförmyndarnämnden. Sådant tillstånd krävs om en fastighet eller bostadsrätt som tillhör dödsboet ska säljas eller om ett lån ska tas upp med mera. Det är förmyndaren som ska ansöka om överförmyndarnämndens tillstånd i sådana fall. Upplysning om förfarandet vid dessa frågor lämnas vid kontakt med överförmyndarnämnden. 

Dödsboets avveckling expand_less expand_more

När boutredningen är avslutad ska boet avvecklas. Finns efterlevande make eller maka (härefter make) ska bodelning först göras varvid makarnas egendom (giftorättsgodset) delas i två lotter (huvudregel). Den ena lotten tillhör den efterlevande maken och den andra tillhör dödsboet och ska bli föremål för arvskifte. Observera att fördelningen mellan efterlevande maken och dödsboet kan förändras om det finns ett äktenskapsförord. Bodelning mellan dödsboet och efterlevande maken samt fördelningen av arvet brukar sammanföras i en gemensam handling kallad ”bodelning och arvskifte”.  

Om den avlidne var gift vid dödsfallet ärver den efterlevande maken kvarlåtenskapen. Gemensamma barn är att anse som efterarvingar och får därmed vänta på sitt arv till dess den efterlevande maken avlider. Barn som inte är gemensamma med maken, så kallad särkullbarn, har rätt att få sitt arv med en gång. Eventuella testamenten kan sätta arvsreglerna ur spel.   

Om den avlidne var sambo är inte den efterlevande sambon arvsberättigad. Sambolagen som avser bostad och bohag införskaffad för gemensamt bruk (samboegendom) ger dock efterlevande sambo möjlighet att begära bodelning. Vid bodelning har efterlevande sambo rätt att som sin andel alltid få ut så mycket samboegendom som motsvarar ett värde om två gånger prisbasbeloppet vid tiden för dödsfallet. 

Redogörelse om inte dödsboet skiftas inom 6 månader expand_less expand_more

Skiftas inte ett dödsbo inom sex månader från det att bouppteckningen förrättades och har avtal om sammanlevnad i oskiftat dödsbo inte heller ingåtts, ska förmyndaren inom denna tid lämna en redogörelse till överförmyndarnämnden om anledningen till att dödsboet inte har skiftats. En sådan redogörelse ska därefter och till dess att dödsboet har skiftats eller ett avtal om sammanlevnad i oskiftat bo ingåtts lämnas var sjätte månad. 

Arvskiftet expand_less expand_more

Vid arvskifte ska tillgångarna värderas och tas upp till dagsaktuella värden. Skifteshandlingen ska undertecknas av samtliga delägare jämte den gode mannen för den underåriges räkning och ges in tillsammans med en ansökan till överförmyndarnämnden för godkännande. För arvskifte gäller särskilda regler enligt 23 kapitlet ärvdabalken. I många fall kan det därför vara lämpligt att låta någon med professionell erfarenhet upprätta arvskifteshandlingen (bouppteckningsfirmor, begravningsbyråer, juridiska byråer och advokater kan lämna närmare besked härom). 

Utbetalning till spärrat konto expand_less expand_more

När en underårig på grund av arv eller testamente har fått pengar eller värdehandlingar till ett värde överstigande ett prisbasbelopp (57 300 kronor år 2024) ska den som ordnar med utbetalningen från dödsboet sätta in medlen hos bank eller kreditmarknadsföretag, med uppgift om att de inte får tas ut utan överförmyndarnämndens tillstånd (så kallad överförmyndarspärr). Detsamma gäller eventuella försäkringsmedel överstigande nu nämnt belopp som tillfaller den underårige. Vidare ska den som sköter utbetalningen genast anmäla förhållandet till överförmyndarnämnden. Skyldigheten att sätta in medlen på spärrat konto och anmäla förhållandet till överförmyndarnämnden följer av 16 kapitlet 11 § föräldrabalken. 

Deklaration expand_less expand_more

Dödsboet finns kvar tills alla tillgångar är skiftade. Under tiden är dödsboet som regel skyldigt att deklarera. Förmyndaren är skyldig att se till att dödsboet lämnar in en deklaration. Huvudregeln är att samtliga delägare ska underteckna deklarationen, men har en delägare fått fullmakt från de andra kan denne ensam underteckna.   

  

Hur länge kan dödsboet stå oskiftat? expand_less expand_more

Det finns ingen tidsgräns hur länge ett dödsbo får vara oskiftat utom när det ingår en skog- eller lantbruksfastighet i dödsboet. En sådan fastighet får inte ägas av ett dödsbo mer än fyra år efter det år dödsfallet inträffade. Observera att det ofta inte är skattemässigt fördelaktigt att låta ett dödsbo stå oskiftat för länge.