Vittne

Som vittne till ett brott kan du få stöd och hjälp från Stödcentrum, s.k. vittnestöd. Det kan var i form av stödsamtal där du får möjlighet att prata om det du har sett och hur händelsen har påverkat dig.

Det kan kännas jobbigt att bli kallad som vittne eftersom man kanske bor i samma område, går i samma skola eller umgås i samma kompisgäng som det handlar om. Då kan man behöva lite extra stöd, så kallat vittnesstöd.

Som vittne kan man känna osäkerhet och ha frågor:

  • Tänk om jag inte kommer i håg exakt vad som hände, tror dom att jag ljuger då?
  • Blir jag registrerad någonstans om jag vittnar?
  • Tänk om offer eller gärningsperson är någon som jag känner?
  • Vad förväntas av mig under ett förhör eller en rättegång?

Det är inte ovanligt att känna obehag och rädsla för att berätta om det man sett.
Vi kan hjälpa till med praktisk hjälp som kontakt med polisen eller information om hur det går till under en rättegång. Vi kan även hjälpa till med att förbereda dig inför en rättegång där du ska vittna. Ofta brukar oron för att vittna minska om man har fått information hur det går till och vad det är man ska göra.

Ta kontakt med domstolen i god tid om du är rädd för någon, till exempel den som är åtalad för brottet eller om du av någon anledning tycker att det är extra obehagligt att prata inför någon särskild person i salen. Det kan då ibland bestämmas att den personen som du är rädd för får lämna salen under ditt förhör och sitta i ett annat rum och lyssna på vad som sägs.
Det brukar finnas möjlighet att få vänta i ett särskilt rum där målsäganden/brottsoffer och vittnen får vistas, om man inte vill sitta och vänta i den vanliga vänthallen. Säg då till i receptionen så brukar det ordna sig

Tänk på att vittnesuppgifter behövs för att hjälpa domstolen att döma rätt!

För dig som är vittne erbjuder vi:

  • Stödsamtal
  • Information och rådgivning
  • Stöd kring oro och rädsla