Tonårsföräldrar

Vi vill uppmuntra dig som förälder, eller annan trygg vuxen, att våga prata med din ungdom om alkohol, droger och gäng.

Du är viktig. Ditt nej är viktigt.

Din tonåring behöver inte en till kompis, tonåringen behöver en vuxen att lita på. Det är du som förälder eller annan viktig vuxen som ska tänka på tonåringens bästa och våga ta de jobbiga samtalen.

Hjälp ditt barn att säga nej till alkohol och droger

Ibland kan man tro att tonåringar inte vill att man pratar med dem alls. Men forskning visar att hela 9 av 10 tonåringar tycker att det är bra om föräldrar sätter tydliga gränser kring alkohol, tobak- och nikotinprodukter och droger. Så säg nej och berätta varför du tycker och tänker som du gör. Det kan hjälpa din tonåring att fatta bra beslut, även när du inte är med.

Prata om gäng hemma

Det har blivit mer och mer aktuellt att prata om kriminella gäng och gängvåld hemma. Många barn och unga följer det som händer på avstånd, men kan ändå ha en oro för att något ska hända en själv eller någon man känner.

Under sommaren ökar risken för att unga rekryteras till att begå grova brott åt de kriminella nätverken. Det finns tydliga signaler som du som förälder ska vara extra uppmärksam på:

  • Ändrar attityd, börja ljuga eller döljer saker
  • Börjar umgås med nya, äldre ungdomar eller vuxna?
  • Har nya kläder eller ny telefon
  • Slutar be om pengar eller verkar ha mer egna pengar

Är du orolig, ring oss eller polisen! Det finns hjälp att få.

Visa intresse

  • Prata med din ungdom om vilka de ska träffa och var de ska vara. Håll kontakt och stäm av medan de är ute.
  • Prata ihop dig med andra föräldrar och var tillgänglig hemma eller via telefon.
  • Ta en promenad i ditt närområde under tider era barn är ute. Gå förbi där ungdomar vistas eller börja nattvandra tillsammans med andra föräldrar. Vill du delta i kommunens organiserade nattvandring? Skicka ett mejl till nattvandring@sodertalje.se

Kom ihåg att det du som vuxen gör och säger, har stor betydelse för ditt barn. Du är en förebild och påverkar! Gå gärna in på ww.fullkoll.nu för att få mer tips om hur du kan vara en nejsägare.

Om du känner oro

Ring oss om du känner oro för din tonåring. Vi kan ge dig råd och svara på dina frågor. Du når oss på telefon 08-523 038 08 eller via e-post sk.bou.mott.grupp@sodertalje.se .