Så här ser ungdomarnas vanor ut i Södertälje: Resultat från Stockholmsenkäten 2024
Stockholmsenkäten 2024 visar att Södertäljes ungdomar i hög grad upplever välmående och livsglädje. Majoriteten av de tillfrågade uttrycker att de mår bra och tycker livet är härligt.
Stockholmsenkäten är namnet på den undersökning som görs vart annat år i Stockholms läns kommuner för att undersöka ungas levnadsvanor, trygghet, hälsa och välbefinnande samt riskfaktorer som exempelvis förekomst av brott, användning av alkohol, droger och spel.
I år deltog 925 elever från Södertäljes skolor, jämnt fördelat mellan flickor och pojkar, vilket ger en svarsfrekvens på 74%. Enkäten genomförs av elever i grundskolans årskurs 9 och gymnasiets årskurs 2.
För Södertälje kommuns utveckling är svaren betydelsefulla och följs upp av verksamheter som arbetar nära ungdomarna – exempelvis skolor, socialtjänst och kultur och fritid, men även de kommunala bolag som berörs.
- Undersökningen är viktigt för oss eftersom vi får en uppfattning om hur olika beteenden förändras över tid och ger oss värdefulla insikter i hur vi kan utveckla vårt arbete, men även för att se om det finns behov av förstärkta insatser i det förebyggande arbetet inom vissa områden. säger Ingela Hamlin, utbildningsdirektör, Södertälje kommun.
Södertäljes ungdomar mår bra
När det gäller psykisk hälsa visar undersökningen positiva resultat och en förbättring sedan pandemiåren. I enkäten uppger Södertäljes ungdomar att de på det stora hela mår bra och andelen som uppger att det är riktigt härligt att leva har ökat. Flickor i årskurs 9 och gymnasiet årskurs 2 uppger ett något lägre psykiskt välmående än pojkar i åk 9 och gymnasiet årskurs 2.
Alkoholkonsumtion och tobaksprodukter minskar – e-cigaretter och vitt snus ökar
Generellt har alkoholkonsumtionen bland ungdomar minskat under 2000-talet och årets resultat visar en fortsatt minskad konsumtion av alkohol, bruk av tobaksprodukter och droger. Däremot används alternativa nikotinprodukter som e-cigaretter och vitt snus i allt större utsträckning. En ökning har skett bland gymnasiets pojkar i årskurs 2 där 25 % uppger att de snusar vitt snus.
- Det är positivt att vi ser en fortsatt nedåtgång i användandet av alkohol och tobaksprodukter bland ungdomar. Användandet av narkotika är fortsatt på samma nivå som tidigare års undersökning vilket också kan anses vara positivt med tanke på den senaste tidens utveckling i samhället med ökad organiserad brottslighet och narkotikaförsäljning säger Annika Rådström, socialdirektör, Södertälje kommun.
Fler upplever problem med spel om pengar
Det som sticker ut i den i senaste mätningen är att fler ungdomar upplever att de har problem vid spel om pengar. Av de som uppger att de spelar är det framför allt flickor i gymnasiets årskurs 2 som uttrycker att de har haft problem med sitt spelande.
- Den ökande problematiken med spel om pengar hos unga är ett oroande tecken på ett växande samhällsproblem som kräver förebyggande insatser. I Södertälje erbjuder vi stödinsatser både individuellt och i grupp för ungdomar och vuxna berättar Annika Rådström.
Upplevd trygghet
Andelen elever som har blivit utsatta för allvarligt hot, misshandel eller rån har inte förändrats nämnvärt sedan den senaste mätningen. Däremot har den upplevda otryggheten i det egna bostadsområdet ökat något.
- Ökad trygghet för medborgarna är en prioriterad fråga för Södertälje kommun och vi kommer att fortsätta arbeta för att skapa säkrare bostadsområden och trygga miljöer för barn och unga. Det gör vi både genom kommunens egna insatser och i samarbete med polis, fastighetsägare och andra lokala aktörer, säger Emir Gazibegovic, säkerhetschef, Södertälje kommun.