Sfi - svenska för invandrare

Sfi är en första utbildning i svenska för invandrare och finns på fyra olika nivåer, A, B, C och D. Kurserna är gratis och all undervisning är på svenska. Sfi erbjuder olika studieformer: Sfi dag 100%, flexi dag och kväll 50% och distans. Läs nedan om de olika studieformerna.

Klicka på ikonen i spelarfönstret för arabisk eller engelsk text

Efter avslutad sfi-kurs på D nivå är du behörig att läsa svenska på grundläggande nivå. Kunskaper i svenska ger dig goda förutsättningar för delaktighet i samhället och på arbetsmarknaden.

Kursinformation

Sfi dag 100% expand_less expand_more

SFI studier för dig som inte har någon annan sysselsättning och kan studera på heltid som motsvarar 40h/vecka. (ca 15 timmar med lärare + ca 25 timmar självstudier per vecka).

Studieväg 1 (dag 100% = 40h/vecka)

Studieväg 1 vänder sig till dig som har kort eller ingen skolgång (0–5 år) från ditt hemland. På studieväg 1 ingår kurs A - D. Efter studieväg 1 kan du fortsätta dina studier på grundläggande nivå.

Studieväg 2 (dag 100% = 40h/vecka)

Studieväg 2 vänder sig till dig som har grundskoleutbildning eller motsvarande (6–9 år) från ditt hemland. På studieväg 2 ingår kurs B - D. Efter studieväg 2 kan du fortsätta dina studier på grundläggande nivå.

Studieväg 3 (dag 100% = 40h/vecka)

Studieväg 3 vänder sig till dig som har motsvarande gymnasieutbildning eller högre utbildning (10 år eller mer) från ditt hemland. På studieväg 3 ingår kurs C och D. Efter studieväg 3 kan du fortsätta dina studier på grundläggande nivå.

Sfi flexi 50% och distans expand_less expand_more

SFI flexi/distansstudier är för dig som har en annan sysselsättning såsom jobb, andra studier eller annan aktivitet som innebär att du inte kan studera mer än 20h/vecka. Arbetsgivarintyg eller intyg för annan sysselsättning samt schema kommer att begäras in vid inskrivningstillfället, för att säkerställa att du tillhör målgruppen flexi eller distans.

Förutsättningar för Distansstudier

Du som elev bör ha tillgång till dator med svenskt tangentbord, har god datorvana, tillgång till internetuppkoppling, en egen mejladress, har tid för studier (minst 20h/vecka), kan tillgodose dig studier på distans, har motivation, samt god studieteknik.

 

Att tänka på:

En ansökan är fullständig och kan behandlas om du fyller i uppgifterna och lämnar in kopior på:

När kan jag börja?

Kursstart och ansökningstid expand_less expand_more

På sfi sker antagning var 10:e vecka. Till sfi kan du ansöka löpande.

Om du är inskriven på etablieringsprogrammet hos arbetsförmedlingen och har utbildningsplikt kommer du att få en plats på sfi inom 5 veckor. Det är din handläggare på arbetsförmedlingen som meddelar oss om du tillhör etableringen och har utbildningsplikt. 

För dig som börjar läsa sfi för första gången får du en plats så snart som möjligt. Om du tidigare har läst sfi och avbrutit dina studier kan du få en längre väntetid till start.

Vår ambition är att medborgare som antagits till sfi-studier ska läsa klart alla kurser utan avbrott.

Ansökan

Vem kan läsa på sfi? expand_less expand_more

Behörighet

Sfi är för dig som är folkbokförd i Södertälje eller Nykvarn och som saknar kunskaper i svenska.

I Södertälje har du rätt att studera sfi från och med den 1 juli det år du fyller 16 år.

Vill du studera sfi i Södertälje men bor i annan kommun än Södertälje och Nykvarn måste din hemkommun bevilja din ansökan. Läs mer under "så här ansöker du".

SFI för ukrainska flyktningar

Ukrainska flyktingar bosatta i Södertälje och Nykvarn som omfattas av massflyktsdirektivet är välkomna att läsa svenska i Södertälje kommun. På vuxenutbildningen i Södertälje erbjuder vi svenska för invandrare (sfi). Utbildning i sfi får erbjudas från och med andra kalenderhalvåret det år då personen fyller 18 år.

Ansökan görs via en ansökningsblankett här här.  Du behöver skriva ut blanketten, fylla i den och lämna in den i vår reception på Västergatan 2. Du kan också mejla in dina dokument till sfi-inskrivningen@skolasodertalje.se.Till ansökan behöver du bifoga en kopia av din legitimation, eller annan godkänd identitetshandling.

Massflyktsdirektivet gäller:

·         Ukrainska medborgare som har bott i Ukraina.

·         personer som har status eller uppehållstillstånd som skyddsbehövande i Ukraina.

·         Familjemedlemmar till någon av de två ovanstående.

 

Efter att du lämnat in din ansökan kommer du att bli kontaktad av oss.

Så här ansöker du expand_less expand_more

Så här ansöker du till sfi:

  • Anmäl ditt intresse genom att fylla i ansökan nedan och skicka den via mejl till sfi-inskrivningen@skolasodertalje.se
  • Du kan besöka oss i vår reception.
  • Du kommer att bli kontaktad av sfi-inskrivningen så att vi kan erbjuda dig en kurs på lämplig nivå.
  • Du kommer att behöva komma till skolan innan kursstart för en pedagogisk kartläggning.

Ansökan SV
Ansökan ENG

Vi behandlar alla ansökningar i tur och ordning. Det är många sökande och ibland det kan dröja ett par dagar innan vi hör av oss.

Studera sfi i annan kommun

Vill du studera på vuxenutbildningen i Södertälje men bor i annan kommun än Södertälje och Nykvarn kontaktar du den kommunen du bor i för för att bevilja din ansökan.

IKE-ansökan

Inom ramen för det utbud av sfi-studier som Södertälje erbjuder i egen regi beviljas inte studier i annan kommun för dig som är folkbokförd i Södertälje.

Vuxenutbildningen har begränsade ekonomiska resurser. Om alla sökande inte kan beviljas studier görs ett urval. Urval sker i enlighet med 3 kap 7§ i Förordning om kommunal vuxenutbildning (SFS 2011:1 108).

 

 

Translate/översätt

Så här översätter du till ditt språk. Använd Chrome som webbläsare.