Förskola

Förskolan är en pedagogisk verksamhet för barn från ett års ålder tills de börjar i skolan. Förskolan räknas som en egen skolform och styrs av skollagen och en egen läroplan. I Södertälje kommun finns både kommunala och fristående förskolor som tillsammans bidrar till en pedagogisk mångfald.

Förskolan är en frivillig verksamhetsform för barn från ett års ålder. Ansökan till förskolan lämnas via e-tjänst på kommunens hemsida. Barnens vistelsetid på förskolan bestäms utifrån vårdnadshavarnas sysselsättning som exempelvis arbete eller studier. Oavsett sysselsättning har dock alla barn i Södertälje rätt till minst 24 timmars vistelsetid. I augusti det år som barnen fyller 6 år lämnar de förskolan för att istället börja i den obligatoriska förskoleklassen (grundskolan).

Förskolan - en viktig del i barns utveckling och lärande

Att barnen går på förskolan är viktigt för deras utveckling och det ger barnen bättre förutsättningar för att lyckas när de börjar i skolan. Förskolans uppgift är att stimulera barns utveckling och lärande, förbereda barnen för fortsatt utbildning samt erbjuda en trygg omsorg. För att på bästa sätt förbereda barnen för skolstarten ska förskolan bland annat utveckla barnens språk och förmåga att leka med andra barn samt att kunna vara en del av en större grupp. Förskolan ska väcka barns nyfikenhet och skapa ett intresse för att lära sig mer.

Pedagogisk inriktning

De kommunala förskolorna i Södertälje har tagit ställning för en gemensam inriktning där inspiration hämtas från pedagogiken i Reggio Emilia. De fristående förskolorna i kommunen bedriver verksamhet med olika pedagogiska inriktningar. Södertälje kommun är dessutom ett finskt förvaltningsområde och erbjuder från och med augusti 2024 förskoleverksamhet på Rösberga förskolecenter i Ronna som till väsentlig del är på finska.