Det finns mycket tydliga krav på ordning, nykterhet och återhållsamhet i alkohollagen. Kravet på återhållsamhet innebär att ni ska avbryta serveringen innan det blir några problem.
Gäster som är märkbart påverkade får inte vistas inne på restaurangen. Ni får inte servera mer alkoholdrycker till en gäst som blivit märkbart påverkad eller som stör ordningen. Dessutom ska ni avvisa gästen från restaurangen.
Det är inte alltid lätt att avgöra om en person är märkbart påverkad. Tecken på att en person är märkbart påverkad kan vara att en person blir störande för andra gäster, har svårt att fästa blicken, är överdrivet självsäker, är fumlig, har svårt att greppa saker, har svårt att uppfatta ett budskap, har hängande ögonlock eller kan slumra till.
Ni måste motverka all oordning på restaurangen, även den som inte beror på berusning. Exempel på det kan vara gäster som uppträder störande utan att vara påverkade, eller att brottslig verksamhet förekommer.
Om det uppstår brister i ordningen på restaurangen måste ni rätta till det genom att tala gäster tillrätta, avvisa gäster, eller om inget annat återstår utrymma restaurangen.
Kraven på ordning gäller också i restaurangens omedelbara närhet, som exempelvis utanför entrén.