Vattentjänstplan

Samhällsbyggnadskontoret har tillsammans med miljökontoret och VA-huvudmannen Telge Nät tagit fram ett förslag till vattentjänstplan för Södertälje kommun.

Vi har haft förslaget ute på samråd och granskning, för att få in eventuella synpunkter från berörda. Nu arbetar vi med en granskningsredogörelse och mindre justeringar. Efter det kommer politikerna besluta om planen.   

Bakgrund

Den 1 januari 2023 infördes ändringar i Lag (2006:412) om allmänna vattentjänster, som innebär att det ska finnas en heltäckande vattentjänstplan i alla kommuner i Sverige. Vattentjänstplanen ska antas av kommunfullmäktige och minst vart fjärde år ska  planens aktualitet prövas.

Kommunen är, vid behov, skyldig att ordna vattentjänster för att skydda människors hälsa och miljön. Det gäller till både befintlig och ny bebyggelse i ett större sammanhang. Allmänna vattentjänster är dricksvatten, spillvatten och dagvatten. Dessa ordnas genom en allmän VA-anläggning inom ett så kallat verksamhetsområde.

Mellan den 26 augusti och den 21 oktober 2024 var förslaget till vattentjänstplan ute på granskning. Samråd pågick mellan den 29 januari och den 4 mars 2024.

Om vattentjänsplanen

För att uppfylla kraven i den nya lagstiftningen beskriver kommunen i förslaget till vattentjänstplan, den övergripande planeringen för utbyggnad och utveckling av den allmänna VA-anläggningen. Även en bedömning om åtgärder behöver göras för att den allmänna VA-anläggningen ska fungera vid ökad belastning på grund av skyfall ingår.

Vattentjänstplanen dokumenterar nuläget, det vill säga hur Södertälje kommun idag planerar och arbetar med vattentjänsterna utifrån lagen om allmänna vattentjänster. De åtgärder som beskrivs i vattentjänstplanen kommer från VA-planen.

Vattentjänstplanen är inte bindande men i och med att den antas så bekräftar kommunen sitt ansvar för att ordna vattentjänster i de befintliga bebyggelseområden som ingår i planen, om behoven kvarstår. Ny bebyggelse som planläggs är under prövning och behoven av allmänt VA bekräftas först när detaljplanen har vunnit laga kraft.

Förslag till vattentjänstplan bedöms inte medföra betydande miljöpåverkan.

Vad händer nu? 

Efter granskningen går samhällsbyggnadskontoret igenom de inkomna synpunkterna och svarar på dessa i en granskningsredogörelse. När samhällsbyggnadskontoret har gjort justeringar i vattentjänstplanen  går den sedan vidare till stadsbyggnadsnämnden, kommunstyrelsen och därefter till kommunfullmäktige för beslut.

Beslut

Om arbetet följer tidplanen kan kommunfullmäktige anta vattentjänstplanen under våren 2025. 

Granskningshandlingar

Vattentjänstplan 2024-2036, för granskning

Bilaga 1 -  Undersökning av betydande miljöpåverkan

Bilaga 2 - Ordlista

Samrådsredogörelse