Pilotprojekt: Uppkopplade vågar som mäter matsvinn och nationell specifikation för öppna data

Bild föreställande en tallrik med god mat

Kostenheten och Digitaliseringsenheten i Södertälje kommun har bidragit i framtagningen av en ny nationell specifikation för publicering av data över matsvinn. I samarbete med en leverantör av uppkopplade matsvinnsvågar och kommunens leverantör av öppna data-plattform har man sett till att under piloten automatisera den månatliga filöverföringen för redovisning av öppna data som följer den senaste specifikationen.

Livsmedelsverket arbetar för ett minskat matsvinn i storköken i Sverige, för Södertälje kommun avser detta offentliga skolkök inom förskolor, skolor och Stadshusrestaurangen. Det slängs enorma mängder ätbar mat i Sverige.

Med matsvinn avses livsmedel som har producerats i syfte att bli mat men som av olika anledningar inte äts upp. Matsvinnet kan uppkomma i hela livsmedelskedjan men i det här pilotprojektet avgränsar vi oss till det matsvinn som uppstår i köken och matsalen. Anledningar till matsvinn kan vara många, allt från rester från tillagning och att man inte använder hela råvaran, livsmedel vars bäst före datum har passerat, konkreta rester som slängs etc. 

I genomsnitt slängs det årligen 127 kg livsmedelsavfall per person i Sverige. Att mäta avfallet och identifiera var det uppstår, ger organisationer möjligheten att kunna sätta in åtgärder. På så sätt kan vi bidra till en minskad miljö- och klimatpåverkan. Om vi utgår från avfallstrappan; minimera, återanvända, återvinna, utvinna energi och deponera - så är hela syftet med att dela data om matsvinn att identifiera hur mängden matsvinn faktiskt kan minimeras. Det leder också till minskade inköpskostnader för organisationen. 

Data om matsvinn är inte heller bara intressant för organisationen, utan det finns en stor efterfrågan hos externa parter. Den 5 juli 2023 presenterade EU-kommissionen ett revideringsförslag av det befintliga ramdirektivet för avfall med fokus på matsvinn och textilier. I det nya förslaget föreslås det att matsvinnet från tillverkning och beredning av livsmedel ska minska med 10% till 2030. 

I Sverige har Livsmedelsverket, Naturvårdsverket och Jordbruksverket ett gemensamt regeringsuppdrag att driva på arbetet för ett minskat matsvinn i hela livsmedelskedjan. Som en del av uppdraget samlar myndigheterna in data från olika aktörer via enkäter och formulär om deras matsvinn. 

Problematiken idag är att data är strukturerad på olika sätt hos verksamheterna, vilket försvårar insamling av data. Syftet med det här pilotprojektet är att standardisera datadelning om matsvinn. Under 2023 presenterade Nationella Dataverkstan som är en del av Västra Götalandsregionen en uppdaterad specifikation för publicering av matsvinn i samråd med nationella aktörer som exempelvis Livsmedelsverket, leverantörer och kommuner.  

Kostenheten och Digitaliseringsenheten i Södertälje kommun har bidragit i framtagningen av den nya nationella specifikationen för matsvinn. Tillsammans med en leverantör av uppkopplade matsvinnsvågar och södertäljes systemleverantör av öppna data-plattform har man även testat att under piloten automatisera den månatliga rapporteringen och filöverföringen för redovisning av öppna data enligt den senaste specifikationen. 

Här kan du läsa slutrapporten

 

Pilotprojektet avslutades under 2024.

Bild som visar en griffeltavla med veckans uppmätta matsvinn