Program för åk 7-9

Programutbud för åk 7–9. Bokning av program sker via webbokningen under en begränsad tid inför varje termin, se menyn - Boka program här.

Bokningen för våren 2025 är öppen 3 november 2024 - 22 januari 2025.

Program för åk 7 - 9

Vad gör jag här? med Tage Granit - på skolan för åk 7-9 expand_less expand_more

Vad gör jag här? 

Alex går i 8:an och har precis blivit oskyldigt anklagad för att ha tafsat på Jasmine. Ryktena cirkulerar redan på nätet. Vad ska han göra? Vara lojal mot Pontus eller stå upp för sig själv? Vad ska han säga till Amina? Och så den där förbannande presentationen som måste bli klar om han inte ska få F i historia.

Plötsligt börjar märkliga personer dyka upp kring Alex. Alla ger råd och säger att just dom har rätt. Vem ska han lyssna på?

Vad gör jag här? är en pjäs om att vara ung kille i dagens Sverige. Ett Sverige där tjejerna lyckas bäst i skolan. Ett Sverige där förväntningarna på dig som kille kan verka förvirrande och otydliga. Ett Sverige där det fortfarande anses mesigt att gråta som kille.

Hur är det att växa upp i en roll som är lika formbar som en rustning i stål. Vad krävs det för att våga ta sig ur den och vad kostar det?

Vad gör jag här är en interaktiv klassrumsföreställning som bjuder in publiken och gör den till medskapare och problemlösare.

Trailer: Vad gör jag här?

Lärarhandledning: Vad gör jag här?  

Produktion: Tage Granit
Målgrupp: åk 7-9
Publikantal: två klasser/föreställning
Speltid: 45 minuter
Spelplats: i klassrum på skolan.
Föreställningstider: kl.09.00 och kl.10.15


Krav på spelplats och teknik
:
Två föreställningar per dag spelas på samma skola och i samma rum. Föreställningen kräver ett vanligt rum, t.ex. ett klassrum med tillgång till projektor, smartboard eller TV-skärm.

Inför första föreställningen: Tage Granit kommer till skolan kl. 07.30 innan första föreställningen för att förbereda spelplatsen. Då ska rummet vara iordningställt för föreställning. En personal från skolan tar emot när de kommer.

Efter andra föreställningen: Tage Granit behöver 30 minuter på sig att plocka ihop sina saker. 

Datum: 
Onsdag 12 mars
Torsdag 13 mars

Havets gnista - en nederländsk film - på Estrad för åk 7-9 expand_less expand_more

Havets gnista

Lena växer upp vid kusten och kan allt om havet. När hon förlorar sin pappa och största förebild i en förlisning blir hon besatt av tanken att olyckan orsakats av ett sjömonster. Det blir hennes sätt att hantera sorgen och saknaden.

En berättelse full av magi, spänning, humor och vänskap. För vem har sagt att man inte kan ha ett äventyr bara för att man är ledsen?

Trailer: Havets gnista

Det finns ingen lärarhandledning.

Målgrupp: åk 7-9
Publikantal: max 200
Speltid: 98 minuter 
Spelplats: Estrad, Södertälje stadshus

Datum & tid:
Tisdag 4 mars kl.12.30 

The Peanut Butter Falcon - en amerikansk film - på Estrad för åk 8-9 expand_less expand_more

The Peanut Butter Falcon

Zak längtar efter frihet och drömmer om att träna på den professionella wrestling-skolan,The Salt Water Redneck med sin stora idol. Zak är ung och har Downs syndrom och känner sig inte hemma på ålderdomshemmet där han bor. Uppmuntrad av sin bästa kompis bestämmer han sig för att rymma, utan pengar och nästan inga kläder.

Kort därpå träffar han Tyler, en småkriminell man på flykt, som blir Zaks otippade allierade. De stretar på längs vägarna, lever livet och Zak får prova på en rad nya saker.

Hack i häl är sköterskan Eleanor, som anklagas för Zaks rymning. Vad händer egentligen om hon hittar killarna?

Trailer: Peanut Butter Falcon

Det finns ingen filmhandledning.

Målgrupp: åk 8-9
Publikantal: max 200
Speltid: 93 minuter 
Spelplats: Estrad, Södertälje stadshus

Datum & tid:
Tisdag 18 februari kl.12.30

Kastor, min bror med Oktoberteatern - på Castorteatern för åk 6-7 expand_less expand_more

Kastor, min bror

Pilo älskar rymden och drömmer om att bli astronaut. Oskar är på väg att dras in ett kriminellt gäng med dåligt inflytande. De är bröder med samma mamma, men har olika pappor. Pilos pappa jobbar på UD, Oskars pappa är före detta kampsportare och har suttit inne. De bor på varsin sida av stan, och lever två helt olika liv. En dag korsas plötsligt pojkarnas vägar, när Oskar börjar nian i Pilos skola. Och ingenting blir som förr.
På ett höghustak i novembernatten hittar de båda ett andningshål från verkligheten, och under stjärnhimlen börjar de via myten om de två grekiska tvillingarna Kastor och Polydeukes komma varandra närmre, och se sig själva med nya ögon.

Det finns ingen lärarhandledning.

Produktion: Oktoberteatern
Målgrupp: åk 6-7
Publikantal: max 70
Speltid: 50 minuter
Spelplats: Castorscenen nere vid Maren (Oktoberteatern)
Speldagar:
23-25 april
29 april
6-9, maj
13-16 maj
20-23 maj
27-28 maj

Bokas inte via detta bokningssystem! skolor i Södertälje kommun anmäler sig till föreställningen till Oktoberteatern via e-post boka@oktoberteatern.se

För att Oktoberteatern ska kunna reservera platser till er ska ni i mailet skriva namn och telefonnummer till den som bokar och från vilken skola, vilken klass/årkurs och antal elever respektive vuxna som ni önskar platser till.

 
Information - Se film i klassrummet - Stockholms filmfestival juniors expand_less expand_more

SE FILM I KLASSRUMMET

Information - Skolprogram på Konserthuset i Stockholm expand_less expand_more

Skolprogram på Konserthuset i Stockholm

Grunden i Konserthusets verksamhet för skolor är de återkommande skolkonsertveckorna, som varje säsong erbjuds olika åldersgrupper. Den här verksamheten har, tillsammans med familjekonserterna, varit igång ända sedan 1917!

Skolkonserterna erbjuds helt utan kostnad.

För förskoleklasser och lågstadieklasser finns konserter med Kungliga Filharmonikerna. För förskolan, mellanstadiet, högstadiet och ibland gymnasiet görs särskilda satsningar – ibland med Kungliga Filharmonikerna och ibland med andra medverkande. 

På visningar får eleverna lära sig mer om hur en symfoniorkester fungerar och vilka instrument som ingår. Lite äldre elever erbjuds studiebesök och kan få vara med när Kungliga Filharmonikerna repeterar. I samarbete med Region Stockholm arrangeras det även inspirationsdagar som ger lärare vägledning om hur musik kan användas i undervisningen.

Läs mer och BOKA era platser påFör skolor - Konserthuset i Stockholm

Spelplats: Konserthuset i Stockholm
Skolkonserterna erbjuds helt utan kostnad.